Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van LWOO-advies naar het conservatorium: Rianne (18) deed het!

17 september 2019 · Leestijd 4 min

Van groep 1 naar groep 3, van groep 6 naar groep 6, bij lwoo-advies toch naar vmbo-gt, volg je het nog? Rianne (18) maakte dit allemaal mee, en vertelt over haar bijzondere schoolcarrière en wat ze hiervan geleerd heeft.

Momenteel heeft Rianne het naar haar zin op het conservatorium, maar het duurde even voordat ze hier terecht kwam.

Verkeerd advies

Rianne: “Het begon eigenlijk al vroeg op de basisschool, ik sloeg groep 2 over. Ik ging dus van groep 1 naar groep 3, omdat ik zo goed meekwam in de klas. Maar een paar jaar later verhuisde ik en toen bleef ik in groep 6 zitten! Ik zat dus eigenlijk weer gewoon in mijn eigen jaar. Toen ik de entreetoets gemaakt had kwam daar een leerwegondersteunend advies uit. Ik vond dat zelf niet superraar, want ik kwam nooit zo goed mee. Dat was ook niet zo erg want ik had het wel naar mijn zin.”

“Maar mijn ouders vonden het toch raar en toen heb ik een intelligentietest gedaan. Hier kwam uiteindelijk havo/vwo-advies uit. Eerst had ik niet eens door hoe groot dit verschil was! Pas later kwam ik erachter dat dit niet helemaal normaal was. Omdat er bij de eindcito lwoo-advies uitkwam, maar de intelligentietest havo/vwo aangaf, ging ik lekker in het midden zitten: op vmbo-gt met extra praktijkvakken.”

Niet het goede diploma

“Ik vond vmbo-gt aan het begin wel leuk, maar dit werd steeds minder. Ik vond het best lastig en de vakken waren niet superleuk. Na 4 jaar heb ik examen gedaan en moest ik een vervolgopleiding kiezen. Maar ik had geen idee wat nou leuk was! Ik speel orgel en vond dit altijd wel heel leuk maar had er niet per se over nagedacht om hier verder iets mee te doen. Ik kende wel een jongen van het conservatorium, die vertelde me dat dat heel leuk was. Maar het probleem was: ik had niet het goede diploma daarvoor.”

Wonder boven wonder namen ze me aan!

“Ik heb tóch een mailtje gestuurd naar zijn docent, en wonder boven wonder namen ze me aan! Ik heb toen eerst de havo voor Muziek en Dans gedaan - omdat ik wel een havodiploma nodig had - en dat was superleuk! Het was heel anders dan het vmbo en ik had het echt heel erg naar mijn zin. Ik kreeg veel muziekvakken en werd echt voorbereid op het conservatorium.”

afbeelding

Toch naar het conservatorium

“Vorig jaar ben ik geslaagd voor de havo en had ik verrassend genoeg het hoogste gemiddelde van de klas!”

Dit is écht wat ik wil!

“Nu zit ik op het conservatorium, en ik heb het supergoed naar mijn zin. Het is nog leuker dan de havo, omdat al deze vakken zijn gericht op muziek en dat is écht wat ik wil. Later zou ik onder andere graag muziekles willen geven, want dit geeft toch een soort vastigheid in je inkomen. Optreden lijkt me ook wel leuk, maar als artiest is je inkomen onzeker. Ik geef nu al bijles op de havo voor Muziek en Dans - lekker makkelijk op dezelfde locatie - en dat is ook heel leuk.”

Tips als je niet op je plek zit

“Aan de mensen die in hun opleiding niet op hun plek zitten, wil ik een paar dingen meegeven. Als belangrijkste: geniet! Als je het naar je zin hebt op school, is er grote kans dat dit je resultaten ook positief beïnvloedt.”

Vertrouw erop dat het goedkomt

“Ook al lukt iets niet meteen, wil dit niet zeggen dat je er niet komt. Vertrouw erop dat het goedkomt, want als het de bedoeling is dat je ergens terecht komt, kom je er ook echt wel, ook al heeft het soms een omweg nodig. Maak je er vooral niet te druk om, want hoe drukker je je maakt, hoe minder goed het lukt.”

Ook Judith had moeite om de juiste opleiding te vinden, totdat ze besloot postbode te worden! Check haar interview hier!  

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡