Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Urk | “We zingen Opwekking op het strand”

31 juli 2020 · Leestijd 3 min

Nu de (buitenlandse) zomervakantie op losse schroeven staat door het coronavirus, zullen we het dichter bij huis moeten zoeken. Gelukkig kent Nederland tal van prachtige plaatsen, maar die zijn lang niet allemaal even bekend. Daarom blazen wij onze oude rubriek - Biblebelt City Guide - nieuw leven in. Dit keer vertelt Lub over zijn dorp Urk.

Hechte gemeenschap

“Ik ben geboren en getogen op Urk, en ik vind het er prachtig. Het is een hele hechte gemeenschap. Als ik aan Urk denk, denk ik vooral aan gezelligheid. Iedereen kent elkaar, al is dat soms via via. Je kent het wel, uitspraken als: ‘oh dat is een broer van die’, of ‘dat is er een van die’. En dat terwijl Urk helemaal niet zo klein is met 20.000 inwoners.”

Zomer op Urk

afbeelding

“In de zomer is Urk echt een aanrader. Het is ontzettend sfeervol langs de haven. Je kunt er lekker bootjes kijken, een terrasje pakken, een rondvaart maken of gewoon op het strand liggen. En niet onbelangrijk: traditiegetrouw een visje eten. Urk is echt een visdorp. Wij zijn sowieso dol op tradities. Zo is er de Urkerdag, waarop iedereen in kledendracht rondloopt. Ook hebben veel mensen nog een oorbel, vroeger bedoeld om je begrafenis van te betalen als je verdronk, inmiddels vooral een traditie.”

Roddels

“Wat is er minder leuk aan Urk? Dat vind ik een moeilijke vraag. Het enige wat ik kan bedenken is de hechte gemeenschap, die soms ook gemakkelijk roddels kan verspreiden. Er wordt natuurlijk snel gepraat omdat iedereen elkaar kent. Gelukkig is mij dat nog nooit overkomen.”

Zondag rustdag

afbeelding

“Het geloof speelt een hele grote rol op Urk. Inwoners dragen het christendom echt uit. Dat zie je vooral terug in de manier waarop mensen met elkaar omgaan en de gesprekken die er plaatsvinden. We praten gemakkelijk over het geloof. Zondag is een echte rustdag op Urk. Alle winkels gaan dicht, de watersport ligt stil en iedereen gaat naar de kerk. In de middag loopt heel Urk uit om een rondje te wandelen. Soms komen groepen mensen bij elkaar op het strand om Opwekking te zingen, dat zijn altijd hele mooie momenten.”

Voor altijd

“Ik weet zeker dat ik mijn hele leven op Urk blijf wonen. Het is en blijft mijn geboortegrond en ik heb daar alles en iedereen. Ik hecht heel veel waarde aan mijn woonplaats. Binnenkort ga ik studeren in Zwolle, maar ik moet er niet aan denken om daar ook te gaan wonen. Ik hou van onze kleine gemeenschap en ik ga er nooit meer weg.”

FOTO Urk: Markus Bernet

Meer lezen over verschillende steden van de Biblebelt? Check hier alle steden waar al over is geschreven!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡