Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UPDATE: 'Niet roddelen, ik had verwacht dat het makkelijker was'

5 april 2019 Leestijd 3 min

Aan het begin van de veertigdagentijd vertelde Else (14) dat ze gaat vasten van roddelen. Hoe gaat het nu, ruim twee weken later met haar?

Hoe gaat het met vasten?

“Ik merk nu dat ik vaker roddel dan ik had verwacht. Zonder dat ik het door heb, praat ik best veel over anderen. Niet dat het per se echt meteen roddelen is, maar ik ben snel geneigd om te zeggen wat ik denk. Dat kost zeker meer moeite dan ik had verwacht. Ik let er nu ook extra op omdat ik probeer te stoppen, maar juist omdat het zo makkelijk gaat is het lastig. 

Het is niet dat ik geen verandering merk, maar gestopt ben ik nog niet. Hopelijk komt dit nog. Het is een lang proces wat ik zeker had onderschat. Het gaat steeds beter en ook makkelijker om niet te roddelen, maar dat ik niet roddel betekent niet dat mensen om mij heen het ook niet doen. Ik merk nu pas hoeveel en hoe makkelijk je roddelt of negatief over een ander praat.”

Is je relatie met God veranderd?

“Voor mijn gevoel is mijn relatie met God niet heel erg veranderd. Misschien is het een beetje naïef maar ik had er meer van verwacht. Natuurlijk wil je altijd dichter bij God komen, maar met mijn vasten had ik gehoopt dat ik een verschil zou merken. Z Het zal vast wel helpen en de relatie niet verslechteren, maar het is wel lastig als je verwachtingen anders zijn dan de praktijk. 

Ik wil meer leven zoals Jezus dat deed. Niet roddelen hoort hierbij, maar ik merk niet een heel groot verschil met mijn leven voor die tijd. Ik denk dat het meerdere dingen nodig heeft om echt een groot verschil te zien. En het heeft natuurlijk ook gewoon tijd nodig om impact te hebben. Je verandert niet van de ene op de andere dag, helaas.”

Vind je niet roddelen nog steeds een goed idee?

“Ik ben zeker nog blij met mijn keuze. Ik merk dat ik zelf een stuk vrolijker ben en minder snel vervelende dingen zeg. Het heeft ook heel erg geholpen dat ik het tijdens de veertigdagen tijd ben gaan doen. Daardoor heb ik een beperkte periode waarin ik verbetering wil zien. Ik stelde het elke keer uit. Maar nu merk ik dat het echt heel goed voor mij is. 

Ik wil ook zeker na de veertigdagentijd doorgaan en proberen niet meer te roddelen. Ik weet niet of ik ook helemaal niet zal roddelen, maar ik hoop het wel. Als ik langer bezig ben, en bewust omga met het niet roddelen, zal het steeds makkelijker worden om dit ook echt vol te houden. Ik hoop dat ik aan het einde van de veertigdagentijd nog minder roddel. En dat ik vooruitgang heb geboekt.”

Ben je nou benieuwd hoe Else aan het begin van de veertigdagentijd tegen roddelen aankeek? LEES dan HIER het eerdere interview.

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕