Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UITSLAG: Zo denken jullie over geld

8 juli 2017 Leestijd 3 min

Aan het begin van de week vroegen we jullie hoe jullie omgaan met geld. Vind je geld belangrijk of is het meer een noodzakelijk kwaad? En mogen christenen eigenlijk wel rijk zijn? We hebben de resultaten en de leukste antwoorden op een rijtje gezet.

Allereerst vroegen we jullie of je werkt.

Meer dan de helft van jullie (56%) heeft een bijbaantje.
20% is al afgestudeerd en werkt nu fulltime of parttime.
12% van jullie werkt door af en toe door bijvoorbeeld op te passen of je ouders te helpen.
12% heeft geen zin of tijd om te werken. Vinden jullie geld belangrijk?
Ja, zegt 17%. We kunnen in Nederland hard werken en goed geld verdienen en dus grijp je die kansen. 2% is het daar niet mee eens. Zij vragen God wanneer ze iets nodig hebben en vertrouwen dat hij in alles voorziet. Maar liefst 80% vind geld enigszins belangrijk. Het grootste gedeelte van jullie zegt niet rijk te hoeven worden, want genoeg is genoeg. Wat vinden we makkelijker: weggeven of ontvangen?
De meerderheid (59%) kiest voor weggeven. Het is makkelijker om iets voor een ander te kopen dan iets te krijgen. De rest (41%) vindt ontvangen makkelijker: als iemand mij graag iets wil geven, ontvang ik dat dankbaar. Geld is vaak oneerlijk verdeeld. Sommige studenten hoeven niets te betalen voor hun studie, terwijl anderen ieder weekend aan het ploeteren zijn om rond te komen. We vroegen wat jullie daarvan vinden.
29% gunt een ander dat, het is tenslotte fijn voor ze. 6% zegt heel eerlijk dat dat een van hun grootste frustraties is en dat ze stikjaloers zijn op zulke momenten. Het grootste gedeelte (65%) zegt die soms weleens oneerlijk te vinden, maar ja - zo zit de wereld in elkaar. De onvermijdelijke donatie-vraag: vind je het belangrijk om te doneren?
Ja, zegt driekwart van jullie. 16% draagt minstens een tiende van hun inkomsten af. Maar liefst 60% geeft aan collectes. 10% van jullie is niet zo bezig met geld doneren en 14% kiest ervoor om geen geld maar tijd (vrijwilligerswerk) te doneren. Als laatste vroegen we jullie of christenen rijk mogen zijn. Dit waren de opvallendste antwoorden.
"Ja, er zijn genoeg mensen in de Bijbel die rijk waren en een kind van God! Het gaat er alleen om hoe je met die rijkdom om gaat." "Ik vind wel dat christenen rijk mogen zijn, maar vind het niet zo 'christelijk' als je dat allemaal aan jezelf besteedt. Ik ken juist wel rijkere christenen die er een heleboel goeds mee doen. Toen wij weleens weinig geld te besteden hadden lag er weleens een envelop met geld bij deur of werden er giften overgemaakt! Ook geven mensen dit aan kerken of goede doelen. Ik vind het super als mensen rijk kunnen zijn maar dit juist uitdelen!" "Geldgierige zullen het koninkrijk van God niet binnengaan." "Ik denk van niet. Ik denk als een christen een goede baan heeft dat hij veel geld hoort uitgeven aan de minderbedeelden. Christen horen niet bekend te staat, vanwege rijkdom." "Ja, God heeft ons geluk voor ogen. Hij wil niet dat we tekort komen. Welk bedrag dat dan is, doet er niet toe."

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕