Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UITSLAG: Het grote BEAM liefdes-, relatie- en seksonderzoek (deel 2)

28 juni 2017 · Leestijd 8 min

Christenen hebben geen seks voor het huwelijk, zijn keurig voorgelicht en betrekken God bij hun liefdesleven. Toch? Of zeggen de cijfers iets anders? BEAM was benieuwd naar hoe de vork nou echt in de steel zit en vroeg het aan bijna 1.900 christelijke jongeren tussen de 15 en 25 jaar. In dit artikel vind je de meest opvallende en interessante resultaten.

De definitie van seks

Als we het over seks hebben, waar hebben we het dan eigenlijk over? Iedereen hanteert zijn eigen definitie. 4% van de ondervraagden vindt namelijk dat seks al begint bij zoenen. Bijna een kwart vindt iets seks zodra er borsten, billen en geslachtsorganen aangeraakt worden, maar de meerderheid (43%) kan zich het beste vinden in de definitie ‘elkaar bevredigen, op wat voor manier dan ook’. Dan houdt je nog 29% over die onder seks alleen geslachtsgemeenschap verstaat. De vraag der vragen: hoe ver mag je gaan?
De vraag waar veel christelijke jongeren mee worstelen: hoe ver mag je gaan? 6% van onze jongeren vindt dat je zoenen moet bewaren voor de persoon met wie je gaat trouwen. Bijna driekwart daarentegen vindt het prima om aan elkaars borsten, billen en/of geslachtsorganen te zitten, maar bijna de helft van deze groep vindt dit alleen kunnen als je al weet dat je ook met die persoon gaat trouwen. Dat elkaar bevredigen weer een stapje verder is, lees je terug in de antwoorden. 50% van de ondervraagden vindt dat dit alleen binnen het huwelijk hoort. Nog eens 28% zegt dat dit wel buiten het huwelijk mag, maar dan alleen wel met degene met wie je gaat trouwen. Kortom, meer dan driekwart is van mening dat je dit moet bewaren voor één persoon. Bij geslachtsgemeenschap ligt dit percentage iets hoger: 88% vindt dit exclusief voor één iemand. 71% zegt dat dit enkel binnen het huwelijk hoort. 10% van de jongeren vindt het geen punt om seks te hebben met andere partners dan met wie je gaat trouwen, mits je echt van elkaar houdt. Heb jij een relatie en ben je hier open over naar je partner? Waar ligt jouw grens? “Vaak zijn jongeren bezig met de vraag: waar ligt de grens? Probeer deze vraag te vergeten en richt je op het volgende: Waar kan ik God voor danken zonder spijt te hebben?” Seks op je zestiende
29% van jullie is geen maagd meer. Dit lijkt keurig te kloppen met het percentage jongeren die dit wil bewaren tot het huwelijk (71%). Maar als we even inzoomen, blijkt dat van de jongeren die nu niet verloofd of getrouwd zijn en geslachtsgemeenschap iets voor binnen het huwelijk vinden, 10% al wel met iemand naar bed is geweest. De grootste groep meiden die al eens met iemand het bed hebben gedeeld is 16 jaar (21%). De jongens waren er iets later bij, daar deed 21% het op zijn achttiende. Misschien wel één van de opmerkelijkste resultaten van dit onderzoek: meer dan de helft van de ervaren jongeren (54%) zegt dit liever niet gedaan te hebben. 18% voelt zich hier zelfs nog regelmatig schuldig over. Spijt van seks is iets wat lang kan blijven knagen, soms met grote gevolgen. Het liefst wil je dan ook dat deze cijfers lager uit zouden vallen. Maar hoe? In sommige gevallen ligt hier schone taak voor de ouders, want ruim 37% van de ouders heeft hun eigen kind geen voorlichting gegeven. Heb jij er al eens over nagedacht hoe ver jij wilt gaan in een relatie? Handen thuis
Het is zomer en dat betekent bij mooi weer: korte rokjes, blote hemdjes! 77% van de jongeren vindt dat meiden een verantwoordelijkheid hebben in hoe ze zich kleden. De meeste mannen hoor je weinig over klagen over blote kleding. Maar hoe fijn is het eigenlijk als een bouwvakker je nafluit? Een derde van alle jongeren heeft wel eens te maken gehad met ongewenst gedrag. Meisjes meer dan jongens, maar het komt onder jongens wel degelijk voor! Een derde van de slachtoffers van ongewenste intimiteiten praat hier niet over, maar dat is misschien wel een goed idee. Wie zou jij in vertrouwen durven te nemen? Tip: anderen praten hierover met vrienden, ouders of soms zelfs met de politie. Met wie praat je over relaties en seks?
Relaties is een redelijk veilig onderwerp om over te praten. Zelfs met je ouders. Het onderwerp seks daarentegen ligt iets gevoeliger. Vrienden staan sowieso bovenaan als favoriete gesprekspartner over beide onderwerpen. Daarna komt God en op de derde plaats komen de ouders. En soms praten we zelfs met niemand over deze persoonlijk onderwerpen. Is dat wel zo handig, of wordt het tijd om het taboe te doorbreken? Check de verschillen: Ik praat over relaties met:
1. Vrienden: 92%
2. God: 78%
3. Ouders: 48%
4. Met niemand: 3% Ik praat over seks met:
1. Vrienden: 73%
2. God: 45%
3. Ouders: 24%
4. Met niemand: 14%

Belangrijke factoren om een relatie te laten slagen:

1. Humor (80%) 2.Vriendschap (80%) 3. Aantrekkingskracht (75%) 4. Interesses (72%) 5. Leeftijd (28%) 6. Opleidingsniveau: (25%)

Het was je vast al opgevallen, maar deze week is het thema seks. Heb jij iets wat je wilt delen of bespreken? Je kunt ons WhatsAppen (0683673700) of mailen (beamredactie @eo.nl)!

Misschien ook wat voor jou