Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UITSLAG: Het grote BEAM liefdes-, relatie- en seksonderzoek (deel 1)

27 juni 2017 · Leestijd 4 min

Christenen hebben geen seks voor het huwelijk, zijn keurig voorgelicht en betrekken God bij hun liefdesleven. Toch? Of zeggen de cijfers iets anders? BEAM was benieuwd naar hoe de vork nou echt in de steel zit en vroeg het aan bijna 1.900 christelijke jongeren tussen de 15 en 25 jaar. In dit artikel vind je de meest opvallende en interessante resultaten.

M’n eerste relatie

Bijna de helft van de jongeren (47%) heeft in ieder geval al één serieuze relatie achter de rug. De gemiddelde leeftijd hiervan ligt tussen de 15 en de 17 jaar. Hoe serieus deze relatie daadwerkelijk was, kun je je afvragen, want de meeste strandden binnen de 4 maanden. Bij slechts een enkeling hield deze relatie 3 tot 4 jaar stand en bij 1% van de ondervraagden zelfs langer dan 5 jaar. Waarom ging het uit?
“Het was totaal niet wat ik ervan gedacht of gehoopt had. Bovendien was hij alles behalve romantisch en ook helemaal niet in voor spontane acties, wat ik juist heel erg waardeer in mensen.” “De afstand tussen ons was te groot. We zagen elkaar niet vaak en konden niet gemakkelijk en goedkoop naar elkaar toe.” “We kregen steeds meer meningsverschillen. En o ja, ik kwam een andere jongen tegen…”

Geloof jij in de ware?

Jongens: 67%
Meisjes: 74% Bij wie ligt het initiatief?
Je krijgt geen hap meer door je keel, hebt zijn/haar Facebookpagina al honderd keer geopend en kan aan niemand anders meer denken: je bent verliefd! Maar wie neemt het initiatief? Zo’n 63% van de meiden vindt dat dit initiatief bij de jongen hoort te liggen. Maar meiden: wacht niet alleen af, want slechts 37% van de jongens denkt hier ook zo over. Als hij geen initiatief neemt, betekent dit dus niet per se dat hij jou niet leuk genoeg vindt. Het zorgt er hooguit voor dat je veel langer dan nodig zit te wachten! Dit is trouwens wel weer een beetje afhankelijk van in welke kerk je zit: in de Hersteld Hervormde Kerk vindt bijvoorbeeld 77% dat het initiatief bij de heren ligt. Dus hervormde heren: laat je van je beste kant zien! Bij gereformeerd vrijgemaakte en vrij evangelische jongeren vindt 48% dat hier een taak voor de man is weggelegd. Hier moeten meiden dus echt zelf meer aan de bak… God en je liefdesleven
Bijna iedereen (91%) betrekt God bij zijn of haar liefdesleven. Eén van de meest voorkomende manieren om dit te doen is door voor je (toekomstige) partner te bidden. Andere manieren waarop jullie God betrekken: samen naar de kerk en samen uit de Bijbel lezen. De (un)happy singles
Hoe vul je je zomervakantie in? Wat doe je met Kerst? En zo zijn er nog wel meer ingewikkelde single-issues. Bijna 70% van de singles is bang om alleen te blijven. Jongens zijn hier trouwens wel een stuk relaxter in dan meiden. Maar geen nood: je bent niet de enige! Maar liefst 60% geeft aan geen relatie te hebben. En hier heeft niet iedereen vrede mee. Meer dan de helft hiervan zou graag een relatie willen. Behoor jij tot de ruim 80% van de jongeren die een christelijke partner wil? Schrijf je vandaag nog in op een christelijke datingsite! De markt is groot genoeg zou je denken. Plaatsen waar leeftijdsgenoten hun partner hebben opgeduikeld: op vakantie, op de studentenvereniging of op een christelijke conferentie. Waarom is een christelijke partner belangrijk? 
Omdat anders je fundament voor het leven zo compleet anders is. Je basisprincipes zijn niet hetzelfde en dat zal zorgen voor een hoop onbegrip.” “Omdat God op de eerste plaats in mijn leven staat en mijn vriend op de tweede plek. Mijn vriend moet dit kunnen begrijpen.” “Zo kan je met elkaar je geloof delen, er samen in groeien en eventueel je kinderen over God vertellen. Om dat allemaal alleen te moeten doen is veel moeilijker en uiteindelijk werkt dat volgens mij ook niet.”

Verliefd, verloofd, getrouwd?

31% heeft verkering
4% is verloofd
4% is getrouwd Gemiddelde leeftijd om in het huwelijksbootje te stappen voor deze groep is 22 jaar. Een tikkie jong in vergelijking met het landelijk gemiddelde, dat op 29 jaar staat. Hoe belangrijk vindt je trouwen?
Als je samen verder wilt, is dat een must (89%)
Het is mooi, maar het hoeft niet per se (11%)
Ik vind trouwen niet belangrijk (1%)

Dit onderzoek hebben we gedaan in 2014. Deel 2 komt later deze week.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡