Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typhoon over zijn nieuwe album: “Ik zoek de randjes van mijn leven met Jezus op”

20 november 2020 · Leestijd 6 min

Typhoon bracht eind oktober zijn nieuwste album ‘Lichthuis’ uit. Door de nummers heen vertelt hij over de plek van God in zijn leven. Hierin is niet alleen te horen hoe blij hij wordt van Gods liefde, maar ook hoe Jezus hem hielp door donkere tijden in zijn leven. Martine ten Klooster, presentatrice van de NPO-radio 2 podcast ‘Holy Hits’ interviewt Typhoon hierover.

Hoe zit je erbij nu je nieuwe plaat uit is en iedereen hem heeft gehoord?

Ik ben blij en dankbaar dat de plaat de wereld in mocht en ik kreeg fijne reacties. Mensen worden er echt blij van. Ook denk ik dat het nog wel even gaat duren voordat het rustig wordt, aangezien mijn album zoveel lagen heeft. Het is een rare tijd, maar ik ben blij dat we dit album toch hebben uitgebracht. Mensen hebben nu misschien ook meer te tijd om de diepte op te zoeken in de muziek.”

Hoe luisteren mensen naar jou, als jij praat over God? Jij bent zo uitgesproken over je geloof, het lijkt wel alsof het je niks uitmaakt wat mensen ervan vinden!

“Toen ik tot God en Jezus kwam ben ik vrij gemaakt. Dit betekent dat ik me niet druk hoef te maken over wat mensen van me vinden. Het gaat echt niet altijd vanzelf; ik vraag God vaak om bescherming en hulp om hier vrij en open over te praten. Ik geloof dat  - of je christelijk bent of niet - mensen de oprechtheid wel zien. Daar waar we praten over God is de Heilige Geest ook om de vertaling te maken. Daardoor geloof ik dat iedereen er wel iets uit kan halen als ik hierover vertel. De kiem is liefde en dat is voor alle talen hetzelfde, ook als je niets gelooft.”

We maken een reis in ons leven met mooie momenten en donkere periodes

Hoe kom je bij de naam van het album ‘Lichthuis’ en wat betekent het?

“Ik had echt het gevoel dat God me wekte door een beeld dat ik zag. In dit beeld zag ik vormen van mensen. Toen snapte ik dat het ging over ons als mensen. We mogen het goede nieuws en positiviteit brengen. Maar we maken een reis in ons leven met mooie momenten en donkere periodes. We zijn volledig, maar niet perfect. Daar wil ik over vertellen. Het licht dat we mogen ontvangen is het licht dat we mogen uitstralen. Een vuurtoren schijnt licht naar buiten om schepen binnen te halen. Ik besefte dat we allemaal lichtbronnen zijn. De liefde die we krijgen van God maakt ons volledig en daarvanuit mogen we liefde bij anderen brengen.”

Typhoon_Lichthuis

Je vertelde eerder dat je album niet alleen gaat over hoe blij je wordt van liefde, maar dat er ook donkere tijden waren. Heb je daar een voorbeeld van?

“Mijn nummer ‘Niemand kan blijven’ gaat wel echt over een moeilijke tijd. Ik krijg kippenvel als ik erover nadenk, maar ik hoop ook echt dat ik nooit meer zo’n nummer hoef te maken. Het gaat over het moment dat ik zo depressief was dat het van mij niet meer hoefde.

De reis naar liefde is minstens net zo belangrijk als het resultaat

Nadat ik die gedachte uitsprak, kwam er een enorme leegte over me heen waar ik heel erg van schrok. Ik had het gevoel dat het verschil tussen leven of dood klein was en dat ik God nodig had. Zonder Hem kon ik het niet meer en dat schreef ik naar God. Toen kwam er licht en warmte over me heen, ondanks mijn depressieve gevoelens. Zo realiseerde ik me dat ik werd ondersteund door God.”

Dus geloven in God en pijn scheid je niet van elkaar?

“Nee, in de Bijbel staat ‘God is liefde’. Door deze moeilijke dingen mee te maken, leerde ik meer over die liefde en wat het betekent. De reis naar liefde is minstens net zo belangrijk als het resultaat. Ik weet dat ik dingen heb gedaan en nog steeds dingen doe die niet goed zijn, zoals liegen. Nu weet ik dat ik niet vanuit pijn hoef te handelen en gewoon mag ontvangen. Dan kan ik daarvan weer uitdelen. We lijken eigenlijk allemaal wel op elkaar. Ik weet bijvoorbeeld dat als ik door bepaalde dingen heen ga in mijn leven, dat er ergens op de wereld wel iemand anders is die hetzelfde meemaakt. Er zijn mensen geweest die mij hebben geïnspireerd en ik wil dat ook graag bij anderen doen. Ook als dat betekent dat ik open moet zijn over wat ik heb meegemaakt, wat ongemakkelijk kan zijn.”

Kijkend naar jouw taalgebruik in je muziek, kan ik me voorstellen dat sommige mensen niet snappen wat je zegt. Vooral als ze in hun achterhoofd hebben dat je muziek christelijk is. Hoe kijk je daarnaar?

“Op de avond van mijn doop zei God tegen me dat ik alles los moest laten wat ik van God en Jezus dacht te weten. Dat ik Hem opnieuw moest leren kennen. Zo leerde ik dingen die ik nooit had verwacht. Ik schrijf over lepeltje-lepeltje met God liggen en over de vrijheid in Gods liefde. Ik zoek in mijn muziek de randjes van mijn leven met Jezus op en wil anderen aansporen om dat ook te doen. We mogen meer loslaten hoe we denken dat het is en ontdekken hoe vrij we zijn en hoe ver die liefde gaat. Dat betekent niet dat we kunnen doen wat we willen, maar dat we die vrijheid en liefde mogen ontdekken in Gods wereld.”

Bekijk en beluister het volledige (tweedelige) interview tussen Martine en Typhoon in de IGTV van Holy Hits.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP

In de EO podcast 'Holy Hits' worden deze week liedjes besproken die gaan over dood, rouw en troost. Beluister het hier.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡