Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trinity-zanger Elbert Smelt: “Ik heb stilte nodig”

28 juni 2018 · Leestijd 5 min

In de kerk is vaak te veel lawaai en te weinig ruimte voor zoekers en twijfelaars, vindt Trinity-voorman Elbert Smelt. Daarom is hij zo blij met het klooster. “Alle stiltes en twijfels zijn oké. Juist het ‘niet weten’ is een goed begin richting God en zijn koninkrijk.”

Wat was jouw allereerste kloosterervaring?

“Mijn vader is dominee en ging vaak paar dagen naar het klooster om bijvoorbeeld een preek voor te bereiden. Toen ik een keer een heel moeilijk tentamen moest leren, nam hij me mee naar het klooster in Diepenveen, wat toen nog Abdij Sion heette. Ik weet nog goed dat we tijdens het eten niet mochten praten en dat ik het erg stil vond. Daar moest ik flink aan wennen, want ik ben een beetje een ADD’er, zoals je misschien wel van mij weet. Tussen de diensten heb ik een tijdje zitten fluiten op m’n grote Ierse Whistle in de kapel. Ik moest nog ontdekken wat mijn spirituele taal was.”

En, heb je het ontdekt?

“Vroeger speelde ik vooral op charismatische conferenties en dacht ik dat dat het helemaal was voor mij. Nu ben ik een paar jaar verder in mijn reis met God en weet ik dat mystiek en contemplatie heel goed bij mij passen. Moeilijke woorden, maar ik bedoel gewoon: je bek houden, stil zijn, bidden, God ontmoeten in je hoofd, hart en gedachten.”

afbeelding

Kun jij goed stil zijn?

“Nou, ik heb eerst vijf minuten nodig om de chaos en de stemmen in mijn hoofd tot zwijgen te brengen. En om een beetje door te krijgen waar ik over pieker en welke to-do-lijstjes in mijn hoofd zweven. Soms schrijf ik dat van me af op een blocnote. Daarna wordt het langzaam stil. Ik vroeg een keer aan een monnik: wat doe je tijdens die lange stiltes? Hij zei: [Elbert zet een vlaams accentje op]: ‘Ja, ik zit daar dan he, en ik kijk naar God en Hij kijkt naar mij. We kijken naar elkaar. En dan is het gewoon goed, he?’ Dat vind ik wel mooi, dat ben ik zelf ook gaan oefenen en proberen.”

Jij als muzikant en – zoals je het zelf zegt – ADD’er: vind jij stilte confronterend?

“Vroeger vond ik het moeilijk om stil te zijn, nu vind ik stilte eigenlijk heel fijn. Ik heb stilte nodig, wil ik niet doordraaien, overwerkt raken en me verliezen in de chaos. Stilte helpt me beseffen wat ik echt wil en de juiste keuzes te maken. Anders ga ik op de automatische piloot verder en ga ik sneller de fout in.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom ben jij zo enthousiast over het klooster?

“We waren in jongerenklooster Nieuw Sion om daar akoestisch te spelen en tot mijn verbazing zag ik daar tachtig jongeren uit heel Nederland, die de stilte gewoon omhelst hadden. Ze waren zelf ook een beetje verbaasd dat de simpele vespers, stiltemomenten, ingetogen liederen en mooie rituelen hun zo goed beviel. Dat raakte me wel. We leven in een tijd met ontzettend veel ruis op de radar. We hebben allemaal een mobiel, worden de hele tijd belaagd met informatie en communicatie. Alleen dat al even stoppen, echt in verbinding treden met God en ontdekken waarom we hier op aarde zijn is super heilzaam. Er hing trouwens ook een ontzettend gezellige sfeer in het klooster. Mensen hadden aan tafel tijd om met elkaar te praten, genoten van de natuur en de mooie gebouwen. Er hangt daar iets heiligs. Iets wat we in het gewone leven zijn kwijtgeraakt. In de kerk is vaak veel lawaai. We zingen heftige liederen met grote bands. In zo’n klooster hoef je even niks. Alle stiltes zijn oké, alle twijfels zijn oké. Juist het ‘niet weten’ is een goed begin richting God en zijn koninkrijk.”

Dit jaar organiseert het Jongerenklooster voor het eerst het Kloosterfestival en Trinity is erbij. Wat gaan jullie doen?

“Met de band Trinity spelen we de eerste avond van het festival bij het kampvuur. Misschien delen we over wat we mooi vinden aan het klooster. Ik ga er zelf ook kamperen met mijn gezinnetje. Het wordt denk ik een prachtig weekend op een plek waar de hemel en de aarde elkaar raken.”

Wat hoop je dat het Kloosterfestival jongeren brengt?

“Ik hoop dat het iets gaat bieden wat er nu nog niet is. Er zijn veel kerken en conferenties in Nederland, maar daar is naar mijn idee te weinig ruimte voor mensen die het allemaal niet meer weten, die God kwijt zijn, of die een andere spirituele taal hebben dan de gemiddelde christen. Sommige mensen zijn geschapen voor heftige, emotionele worship, maar als dat niks voor jou is, of je bent sceptisch of sarcastisch, of je vindt God daar gewoon niet in, dan is het klooster een plek waar je terechtkunt. In de stilte kun je soms meer vinden dan in lawaai.”

afbeelding

Het Kloosterfestival: dat is vier dagen leven op het ritme van de getijdengebeden, rond de kloosterkerk van de oude abdij Sion bij Deventer. Samen met andere jongeren bivakkeren op het campingweiland. Praten met monniken en nonnen, die er zijn om naar je te luisteren en met je mee te vieren. Maar ook een biertje drinken in de gezellige Kloosterkroeg of genieten van een singer-songwriter in de oude stal. Boek je ticket via BEAM en krijg 20% korting!!

BEELD: MCKLIN

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡