Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tom (20) trekt in bij Frieda (80): "Ze ontkracht alle vooroordelen over ouderen"

1 oktober 2020 · Leestijd 5 min

Tom (20) heeft er een nieuwe, ongewone vriendschap bij. Hij doet mee aan het nieuwe EO-programma Onder 1 Dak waarvoor hij vier dagen doorbracht bij de 80-jarige Frieda uit Bussum. De bedoeling van het EO-programma is om jongeren, die moeilijk een huis kunnen vinden, tijdelijk intrekken bij ouderen die vaak eenzaam zijn. Tom: “Tijdens het speeddaten hadden Frieda en ik direct een klik en moesten we ontzettend lachen. Ook was er soms een felle discussie die liet zien dat er wel degelijk verschillen zijn..”

Hoe kom je bij de EO-programma terecht?

Tom: “Ik kreeg een Facebook-berichtje van iemand van productie of ik mee wilde doen met het programma Onder 1 Dak. Ze had me gezien bij de documentaire ‘lekker conservatief’ van de VPRO waar ik vertelde over mijn overtuigingen. Hier was ik weer beland omdat ik actief ben in de politiek. Ik ben gemeenteraadslid bij de SGP in Oldebroek, waar ik ben opgegroeid en nog steeds woon. Door onder andere mijn ervaring in de politiek vind ik het niet spannend om dingen te zeggen voor de camera en ontmoet ik graag nieuwe mensen.”

“Best wel getwijfeld heb ik, toen ik voor dit programma werd gevraagd. Ik wist van tevoren niet aan welke oudere ik gekoppeld zou worden en wat er uiteindelijk wel en juist niet van onze gesprekken zou worden uitgezonden op televisie. Dat vond ik wel een spannend idee. Toch heb ik meegedaan, juist ook omdat ik vanuit de politiek weet dat ze het bij Onder 1 Dak hebben over twee extreem belangrijke onderwerpen: woningtekort onder jongeren en eenzaamheid onder ouderen. Dit televisieprogramma is een kans om deze problematiek op een wat ander niveau te bespreken. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te zien, een oudere en jongere die opeens samenleven voor vier dagen.”

Waarom ben jij gekoppeld aan de bejaarde Frieda?

“’s Ochtends vroeg in Amersterdam-Zuid heb ik met drie ouderen speeddates gehad. De camera’s stonden er gelijk vol op, dus dat was wel intens. Aan het eind van de dag ben ik naar de regie gestapt en heb ik gezegd dat ik echt heel graag met Frieda een koppel wilde vormen. We hadden gelijk een klik, konden verschrikkelijk lachen en ik wilde haar oprecht beter leren kennen. Ik kan Frieda het best omschrijven met de woorden ‘energiek’ en ‘bevlogen’. Toen ik haar bejaardenflat in Bussum binnenstapte en er allerlei buren nieuwsgierig om de hoek keken, stelde Frieda me gelijk enthousiast aan iedereen voor. Ook spreekt ze nog regelmatig af met vriendinnen in een buurtcafé, heeft ze veel contact in haar flat en onderneemt ze veel. Echt een bezige bij, heel anders dan hoe mijn beeld van 80-jarigen was. Frieda laat zien dat het vooroordeel dat ouderen alleen maar achter de geraniums zitten echt niet altijd klopt.”

“Dat Frieda door eenzaamheid alleen wegkwijnt, daar ben ik niet heel bang voor. Juist omdat ze echt veel sociale contacten heeft nog. Wel vertelde ze me na onze vier dagen samen dat ze ons contact gaat missen en het weer erg stil gaat worden in haar huisje.”

Wat heb je van haar geleerd?

“We hebben urenlange gesprekken gehad. Eerlijk gezegd hadden we de mooiste momenten als ’s avonds de camera’s weg waren en we de televisie stilzette om het samen te hebben over het leven. Mijn geloof is heel belangrijk voor mij en Frieda is wel gelovig opgevoed maar heeft haar geloof vaarwel gezegd. Ik heb geen bekeringsdrang, maar ben dan gewoon zo benieuwd hoe dit is gegaan. Dit waren mooie, echte gesprekken. De oprechte interesse in elkaar vond ik denk ik het mooiste van dit avontuur. Deze oprechtheid kan je niet faken als de camera’s aanstaan, dat is iets wat blijvend is. Frieda stelde voor om binnenkort, als dat weer kan met de coronamaatregelen, langs te komen bij mijn kerk als ik orgel speel. Dat vind ik echt leuk en lief.”

“Uiteraard waren we het soms ook hartstikke oneens. Ik studeer politicologie en heb een sterke mening over bepaalde politieke onderwerpen. Frieda kan ook ontzettend fel uit de hoek komen, dus dan knettert het even. Toch voelden we ons allebei niet persoonlijk aangevallen en vond ik het vooral leuk en prikkelend om deze gesprekken te voeren." Een voorbeeldje van zo’n discussie heeft de uitzending gehaald. Dit kan je hier zien:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En nu verder?

"We hebben nog regelmatig appcontact en keken gisteren samen de eerste aflevering van Onder 1 Dak, waar we onszelf terugzagen. De grote vraag is natuurlijk of het een goede oplossing is voor jongeren die geen huis kunnen kopen om samen te wonen met (eenzame) ouderen. Aan het eind van de aflevering geven Frieda en ik daar antwoord op." Benieuwd? Je kunt de aflevering met Tom en Frieda hier bekijken:

Tom en Frieda deden niet als enige koppel mee aan Onder 1 Dak. Of alle matches het zo goed getroffen hebben, is elke woensdag te zien rond 21.10 uur bij de EO op NPO 3. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡