Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tom (21) liet zich dopen: “Ik was bang afgekeurd te worden door mijn niet-christelijke gezinsleden”

17 juni 2021 · Leestijd 4 min

Samen met honderd andere mensen werd Tom zondag 13 juni gedoopt tijdens de livestream van het Mozaïek. Vijf jaar gelden had hij niet gedacht ooit in het doop bad te staan, maar God had een ander plan. Tom: “Ik ben best een nuchtere jongen, maar hoe God mij heeft aangeraakt kan ik niet relativeren.”

Een kleine vijf jaar geleden had Tom nooit gedacht dat hij afgelopen weekend gedoopt zou worden. Geloof speelde geen rol in zijn leven, net als bij de rest van zijn gezin. “Ik ben niet echt christelijk opgevoed. Ja, ik ging soms naar de kerk omdat mijn zus in een kerstmusical speelde en ik ben als kind gedoopt, maar daar hield het eigenlijk op. Ik geloofde wel dat er iets was, maar ik wist niet wat en had ook geen behoefte om daarnaar op zoek te gaan.”

Is er meer?

Na een tussenjaar komt Tom erachter dat social work de opleiding is waar hij blij van wordt. Hij schrijft zich in bij de Christelijke Hogeschool in Ede, maar in dat christelijke gedoe heeft hij geen zin. “Mijn klasgenoten daagden me toch uit om op onderzoek uit te gaan ondanks mijn sceptische houding. Ze namen me mee naar een introductie van de Alpha Cursus. Ik was niet gelijk razend enthousiast, maar omdat een vriendin aanbood om samen de cursus te volgen, heb ik me toch aangemeld. Ik ging in gesprek over de Bijbel, kerk, gebed en nog veel meer allemaal dingen waar ik nog nooit over nagedacht had. En dan begin je jezelf wel af te vragen: ‘Zou er meer zijn?”

God heeft tijdens mijn doop bewezen dat Hij alles in de hand heeft

En daar is God

Tijdens de cursus is er ook een heel weekend waarbij je met elkaar weggaat. Drie dagen staan dan in het teken van de Heilige Geest. “Tijdens het weekend kon je naar achteren lopen om voor je te laten bidden. Ik had daar eigenlijk geen zin in, maar ik zei tegen God: ‘Als er nu een liedje opkomt die in mijn christelijke afspeellijst van tien nummers staat, laat ik voor me bidden’. En je raadt het al: dat gebeurde. Tijdens het gebed begon ik helemaal te shaken. Ik ben best een nuchtere jongen, maar wat er toen gebeurde kon ik op dat moment niet verklaren of relativeren. Dit moest God zijn!”

Kom je ook naar mijn doopfeestje?

“En dan moet je aan je gezin gaan vertellen wat er is gebeurd. Dat vond ik heel erg spannend. Ik was bang voor hun meningen en om afgekeurd te worden. Gelukkig gebeurde het tegenovergestelde. Ze supporten me volledig, maar zeggen ook dat zij er zelf niet zoveel mee hebben. Nu drie jaar later vind ik het nog steeds spannend om thuis over het geloof te praten en dus ook over de keuze om me te laten dopen. Ondanks die angsten vond ik het superbelangrijk dat zij allemaal bij mijn doop aanwezig zouden zijn en dat wilden zij gelukkig ook. Zelfs de nacht voor mijn doop sliep ik nog slecht van de zenuwen. Gelukkig heeft God bewezen dat Hij alles in de hand heeft.”

Traantjes wegpinken

Samen met 42 anderen laat Tom zich dopen in een zwemvijver bij Lunteren. “Ik koos ervoor om me te laten dopen bij Mozaïek, omdat ik als student nog geen lid wil worden van een kerk. De open uitnodiging van Mozaïek kwam toen op mijn pad én toevallig viel de doopdatum precies op mijn verjaardag. Voordat ik het water inging heb ik iedereen stevig omarmd en zag ik dat bij de helft tranen in de ogen stonden. Mijn broer grapte nog dat de tranen kwamen door zijn hooikoorts. Ik zei in het water volmondig ‘Ja’ tegen Jezus. Hij is voor mij de weg, de waarheid en het leven. Toen ik uit het water kwam sprong iedereen me gelijk in de armen.”

“Na de dienst ging het alweer snel over mijn verjaardag en andere dingen. Toch heb ik die dag gezien dat God aan het werk is in hun en mijn levens. Ik blijf voor ze bidden en vertrouw erop dat Hij het in de hand heeft.”

Lees ook het bijzonder verhaal van Yari (19) die zich liet dopen in de badkuip bij zijn ouders thuis. Check het hier.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡