Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Titus: Stap uit je christenbubbel!

3 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Titus, een brief van Paulus die vertelt hoe we moeten leven als christen.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 2

Aantal hoofdstukken: 3

Betekenis naam: Dit is een brief van Paulus aan Titus, zijn leerling

Populairste gedeelte: “Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen.” (Titus 2:11)

Werk aan de winkel

‘Aan Titus, mijn waarachtig kind in ons gemeenschappelijk geloof.’ Wat is een mooiere manier om aangesproken te worden dan dat? Paulus schrijft deze brief aan Titus, zijn collega-evangelist die in Kreta aan het werk is. Kreta is een verschrikkelijke stad; alles wat er fout kan gaan gaat er ook fout. Het is er onveilig, gewelddadig en er zijn veel corrupte leiders. Werk aan de winkel voor Titus!

Vanaf vers 5 krijgt Titus taken mee van Paulus. De eerste taak: stel goede, rechtvaardige leiders aan. Nu waren de leiders corrupt en deden ze ongeveer alles wat verboden was, maar hier moest verandering in komen. Het was tijd voor leiders die integer, genereus en helemaal toegewijd aan Jezus waren.

Vadsige vreters en gemene beesten

Met het aanstellen van nieuwe leiders kwam er gelijk een tweede taak aan: de oude leiders moesten geconfronteerd worden met hun daden. Zij zeiden dat ze Jezus volgden, maar waren eigenlijk vooral op het geld in de kerk uit. Paulus citeert in Titus 1:12 een oude poëet uit Kreta, om aan te geven hoe slecht de bewoners van Kreta waren. Ze zeggen dat ze Jezus volgen, maar hun acties spreken dat behoorlijk tegen.

Praktische leefregels

Heb je altijd al willen weten hoe God wil dat je je gedraagt? In het tweede hoofdstuk geeft Paulus praktische aanwijzingen, per geslacht en per leeftijdsgroep. Op dat moment gedroegen de christenen in Kreta zich namelijk net zo slecht als de andere mensen uit Kreta. Dit zorgde ervoor dat christenen een slechte naam kregen en dat het niet aantrekkelijk was om christen te worden.

Integriteit en zelfbeheersing zijn begrippen die door het hoofdstuk heen vaak terugkomen. Dit zijn belangrijke karaktereigenschappen, die je als christen na zou moeten streven. Slaven hadden in de christelijke wereld een speciale positie, zij werden als gelijken gezien en niet als onderdanig. Dat was heel uniek in die tijd. Ze worden er hier echter op gewezen dat ze ondanks deze gelijkheid hun meesters nog steeds moeten blijven gehoorzamen.

In de wereld staan

Paulus geeft ook tips over hoe christenen zich zouden moeten gedragen tegenover mensen om hen heen. Het is namelijk niet de bedoeling dat christenen zich afzonderen van de rest van de wereld. Christenen moeten gewoon in de wereld actief zijn, maar wel met compleet andere normen en waarden. Jezus moet het middelpunt zijn van het leven van een christen, maar dit betekent niet dat een christen zich compleet moet vervreemden van de wereld om hem heen. Blijf dus niet alleen in je eigen bubbel!

Ben jij de ideale burger van je stad? Paulus zegt dat christenen zo bekend zouden moeten staan. Ze moeten de autoriteiten gehoorzamen en gul zijn. Dit is heel anders dan hoe de mensen uit Kreta opgevoed werden, dus hoe verander je dit als christen? En vooral: hoe houd je dit vervolgens ook vol? Dit wordt in Titus 3:4-7 in een soort gedicht mooi uitgelegd. Het komt erop neer dat de liefde van de drie-enige God als krachtbron dient. Wauw!

Zie hier de prachtige animatievideo van het bijbelboek Titus!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer Bible Guides lezen? Check ze hier!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡