Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lilians (21) vriend woont 200 kilometer verderop: ‘Elke zondagavond is een rotmoment’

15 april 2022 · Leestijd 4 min

Als je verliefd bent, wil je eigenlijk maar één ding: 24/7 bij elkaar zijn. Lilian (21) zou niets liever willen, alleen haar vriend woont twee uur rijden verderop. Wat maakt het het waard om elk weekend dat hele eind op en neer te reizen? Lilian: “De grote afstand tussen ons heeft me nooit laten twijfelen.”

De liefde van je leven vind je vaak als je er niet naar op zoek bent. Zo ging het in ieder geval bij Lilian. Tijdens de pandemie downloadde ze uit verveling een datingapp. “Ik was niet van plan om te daten met iemand die ik tegenkwam op die app, maar toen zag ik Rens (22). Hij zag er goed uit en leek me heel lief, dus ik swipte naar rechts. Blijkbaar dacht hij dat ook van mij, want we waren een match. Ons allereerste contact was een superfoute openingszin die hij mij stuurde, en niet lang daarna hadden we goede gesprekken.”

Catfish?

“Het klikte zo goed dat ik vond dat we elkaar in het echt moesten ontmoeten, ondanks de grote afstand die we moesten overbruggen. Hij woont in Pannerden (Gelderland) en ik in Dokkum (Friesland). We besloten elkaar in het midden te ontmoeten: hij een uur in de auto en ik een uur in de trein. Ik wist zeker dat het geen catfish was, omdat we elkaar op Snapchat ook filmpjes en foto’s stuurden. Ik was alleen benieuwd of hij in het echt ook zo leuk was.”

Ik kan bij hem echt zijn wie ik ben en dat heb ik niet eerder bij iemand gehad

Afstand

“We waren allebei superzenuwachtig van tevoren, maar dat was uiteindelijk nergens voor nodig. We hebben urenlang gepraat zonder awkward stiltes. Aan het einde van de date zeiden we al: ‘Wanneer zien we elkaar weer?’ Een maand later hadden we een relatie en inmiddels zijn we alweer bijna een jaar samen. De grote afstand tussen ons heeft me nooit laten twijfelen. Ik kan bij hem echt zijn wie ik ben en dat heb ik niet eerder bij iemand gehad.”

Groot gemis

“Natuurlijk is het lastig dat we niet doordeweeks naar elkaar toe kunnen, omdat het te ver is. Toen ik bijvoorbeeld de knoop doorhakte om te stoppen met stage, wilde ik het liefste even een knuffel van mijn vriend. Dan is het toch rot dat je weer moet appen. Ook als ik doordeweeks dingen meemaak, wil ik het liefste bij mijn vriend op de bank zitten om hem die dingen te vertellen. We zijn gelukkig elk weekend samen, maar elke zondagavond is weer een rotmoment omdat ik hem dan weer dagen moet missen.”

Tips van Lilian: Zo ga je om met een langeafstand relatie

  • Spreek vaste momenten af dat je elkaar ziet. Wij hebben de afspraak dat we elk weekend bijvoorbeeld naar elkaar toegaan. Zo voorkom je dat je elkaar opeens drie weken niet ziet.
  • Doe moeite voor elkaar. Het ene weekend ga ik zijn kant op en het andere weekend komt hij naar mij. Zo is het een eerlijke verdeling en is het ook goed te doen.
  • Blijf veel met elkaar praten, maar doe dat op je eigen manier. Iedereen heeft een andere manier van communiceren. Wij appen bijvoorbeeld veel met elkaar, maar misschien vinden jullie het fijner om elke avond te bellen. Praat daarover met elkaar en maak afspraken.
  • Verzin iets om onderweg te doen. Een lange treinrit kan slopend zijn, dus hou jezelf bezig met school, leuke muziek, een podcast of een goed boek. Dan is de tijd zo voorbij.
  • Ga op tijd naar huis als je nog ver moet reizen. Ik ben wel eens om tien uur ’s avonds weggegaan bij mijn vriend en kwam toen om een uur ’s nachts thuis.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡