Ga naar submenu Ga naar zoekveld

TIPS: Let’s talk about it!

29 juni 2016 · Leestijd 3 min

Het zit je gewoon dwars. Waarom zegt je beste vriend zo vaak af als jullie hebben afgesproken? Wat is dat nou? Maar als je vriend vraagt hoe het gaat, kom je niet verder dan: ‘Prima hoor’. Hoe kun je makkelijker over die gevoelige knoop in je maag praten? Oftewel, hoe kan je over je gevoelens praten?

1 – Durf eerlijk te zijn

Vind jij het lastig om het te vertellen? Zeg dat tegen degene met wie je praat. ‘Ik weet niet hoe ik dit moet zeggen, maar…’ en begin. Je mag gevoelens hebben en die ook uiten. Hoe ingewikkeld de levens van mensen om je heen mogen zijn: dat betekent niet dat jouw gevoelens er niet toe doen. Houd je niet in. 2 – Praat met iemand die je vertrouwt
Misschien zit je wel over iets anders dwars dan een probleem met een vriend. Ruzie met je ouders, slechte cijfers op school, of misschien wel heftigere dingen: probeer iemand te vinden die jij vertrouwt. Als je je veilig voelt, helpt dat echt om te vertellen wat er in je omgaat en wat je lastig vindt.
3 – Timing is everything (de plaats, eigenlijk)
Stel: je wil het uitmaken. Doe je dat A) op een druk feestje of B) op een rustige plek thuis. Voordat je een –waarschijnlijk- serieus gesprek gaat voeren, kan het handig zijn om even na te denken waar je dat wilt doen en hoe je het aan wil pakken. Misschien kun je een stukje gaan lopen om het minder ‘ongemakkelijk’ te maken.

4 – Waarom vind je het lastig?
Het is natuurlijk best spannend, iemand vertellen waar je mee zit. Het laat zien dat je kwetsbaar bent. Maar het kan goed zijn om je af te vragen waarom je het zo eng vindt. Ben je bang dat mensen je niet accepteren? Wil je het antwoord waarom jij en je vriend elkaar niet zo veel meer zien stiekem niet horen? Of vind je dat jouw gevoelens niet zo belangrijk zijn?  5 – Schrijf het van je af
Als je praten lastig vind, kun je het natuurlijk altijd nog van je af schrijven. Maak een brief, typ een paar aantekeningen of schrijf een gedicht: de pen helpt gevoelens om te zetten in woorden. Die tekst(en) kan je in een gesprek gebruiken als spiekbriefje. Vind jij het lastig om over je gevoelens en problemen te praten? Of heb jij nog tips? Laat ze hieronder achter!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡