Timzingt over humor en geloof
Humor en geloof, gaat dat samen? Kun je grappen maken over het geloof? Mag dat wel? Tim van Wijngaarden, beter bekend als cabaretier Timzingt, vertelt over wat geloof voor hem betekent en hoe humor daar een rol in speelt: “Geloof heeft humor heftig nodig.”
“Net als andere christenen ga ik ‘gewoon’ naar de kerk. Ik zing, bid en vier avondmaal met een gemeente en daarin voel ik met thuis. Zo ben ik ook opgegroeid. Ondanks dat ik grappen maak sta ik heus niet aan de zijlijn van de kerk te kijken. Ik draag graag actief bij.”
“Het grappen maken en liedjes schrijven begon al vrij vroeg, op de basisschool zelfs. Sindsdien ben ik er niet meer mee opgehouden en in mijn studententijd ben ik met vrienden de studentengroep ‘voorwaar’ gestart. Toen dat na negen jaar stopte ging ik solo verder.”
De combinatie van geloof en humor
“Volgens mij zijn geloof en humor uitstekend met elkaar te combineren. Sterker nog, ze hebben elkaar heftig nodig. Zonder humor en relativering kan geloof iets heel hards en stugs worden. Het menselijke deel van het geloof moet je kunnen relativeren. Als we niet met een glimlach naar ons eigen geklooi kunnen kijken kan de sfeer best grimmig worden.”
“De essentie van het christendom is dat God ons handelen, wat wij doen, helemaal niet zo serieus neemt. Dat is voor mij radicaal christelijk denken. Ten diepste weten dat het niet van jou afhangt, dat je vaak maar wat doet en maar heel klein bent. Jij hebt van jezelf geen eeuwigheidswaarde, dat is allemaal genade.”
Wij worden opgevoed als christenen om aan allerlei dingen enorm zwaar te tillen
“Heel vaak vergelijken we onszelf met anderen. Als we ons leven naast dat van een spreker op een conferentie leggen, komen we er misschien niet zo goed van af. Maar als ik me dan vergelijk met mijn collega of buurman ben ik al een stuk beter. Als je denkt vanuit genade slaat dat nergens meer op. Zo kun je met humor en ontspanning naar je eigen vrome leventje kijken.” “Wij worden als christenen opgevoed om aan allerlei dingen enorm zwaar te tillen. Alhoewel dat soms best goed kan zijn, is het ook goed om met een bepaalde lichtheid naar het leven te kijken. Dat hebben we nodig. Humor doet dat.” Fragmentje van een van de laatste shows van Tim. (Artikel gaat onder het fragment verder)
Te ver gaan
“Volgens mij zijn er geen absolute grenzen voor wanneer je te ver gaat. Die bestaan niet. Te ver gaan heeft te maken met communicatie en is dus altijd iets sociaals. Dan zeggen mensen mij: ‘Dit is niet alleen maar spot, dit is meer. DE GRENS is overschreden.’ Toch is zo’n grens een sociale afspraak. Het verschilt per persoon waar die grens ligt. En natuurlijk heb ik zelf ook grenzen.”
“Als mensen boos naar mij toe komen na een voorstelling luister ik altijd naar ze omdat ik iemand dan ergens ‘geraakt’ heb. En soms houd ik me wel eens in tijdens een avond. Het heeft niet altijd zin om grenzen over te gaan.”
De naakte keizer
“Ik zie mezelf graag als dat jongetje in het verhaal van de naakte keizer. In dat verhaal zijn alle volwassenen er van overtuigd dat alleen slimme mensen de kleren van de keizer kunnen zien. Daardoor durft niemand te benoemen dat de keizer eigenlijk in zijn blootje over straat loopt. Tot er een jongetje lachend uitroept wat er echt aan de hand is. Ik wil graag zo’n spiegel neerzetten. Als mensen daar dan moeite mee hebben denk ik ‘leg het naast je neer’. Helaas vinden sommige mensen dat ik er überhaupt niet over moet beginnen.”
“Geloof gaat vaak over hoe het leven zou moeten zijn. Humor probeert op een vrolijke manier te laten zien hoe we het er in het echt vanaf brengen en wat er terecht komt van onze ‘geloofsijver’. Wij hebben zoveel goede ideeën over hoe het allemaal zou moeten, terwijl humor ons weer met beide benen op de grond zet. Ach ja, dat zijn wij he… met onze ideeën.”