Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Timzingt over humor en geloof

9 juni 2017 · Leestijd 4 min

Humor en geloof, gaat dat samen? Kun je grappen maken over het geloof? Mag dat wel? Tim van Wijngaarden, beter bekend als cabaretier Timzingt, vertelt over wat geloof voor hem betekent en hoe humor daar een rol in speelt: “Geloof heeft humor heftig nodig.”

“Net als andere christenen ga ik ‘gewoon’ naar de kerk. Ik zing, bid en vier avondmaal met een gemeente en daarin voel ik met thuis. Zo ben ik ook opgegroeid. Ondanks dat ik grappen maak sta ik heus niet aan de zijlijn van de kerk te kijken. Ik draag graag actief bij.” “Het grappen maken en liedjes schrijven begon al vrij vroeg, op de basisschool zelfs. Sindsdien ben ik er niet meer mee opgehouden en in mijn studententijd ben ik met vrienden de studentengroep ‘voorwaar’ gestart. Toen dat na negen jaar stopte ging ik solo verder.” De combinatie van geloof en humor
“Volgens mij zijn geloof en humor uitstekend met elkaar te combineren. Sterker nog, ze hebben elkaar heftig nodig. Zonder humor en relativering kan geloof iets heel hards en stugs worden. Het menselijke deel van het geloof moet je kunnen relativeren. Als we niet met een glimlach naar ons eigen geklooi kunnen kijken kan de sfeer best grimmig worden.” “De essentie van het christendom is dat God ons handelen, wat wij doen, helemaal niet zo serieus neemt. Dat is voor mij radicaal christelijk denken. Ten diepste weten dat het niet van jou afhangt, dat je vaak maar wat doet en maar heel klein bent. Jij hebt van jezelf geen eeuwigheidswaarde, dat is allemaal genade.”

Wij worden opgevoed als christenen om aan allerlei dingen enorm zwaar te tillen

“Heel vaak vergelijken we onszelf met anderen. Als we ons leven naast dat van een spreker op een conferentie leggen, komen we er misschien niet zo goed van af. Maar als ik me dan vergelijk met mijn collega of buurman ben ik al een stuk beter. Als je denkt vanuit genade slaat dat nergens meer op. Zo kun je met humor en ontspanning naar je eigen vrome leventje kijken.” “Wij worden als christenen opgevoed om aan allerlei dingen enorm zwaar te tillen. Alhoewel dat soms best goed kan zijn, is het ook goed om met een bepaalde lichtheid naar het leven te kijken. Dat hebben we nodig. Humor doet dat.” Fragmentje van een van de laatste shows van Tim. (Artikel gaat onder het fragment verder) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou