Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tim bedacht de voorstelling ‘Het Prinsensprookje’: "Twee prinsen worden samen gelukkig"

18 juli 2019 · Leestijd 3 min

Aan de meeste sprookjes zit hetzelfde einde: de prins en prinses leven nog lang en gelukkig. In ‘Het Prinsensprookje’ van Dear T, (Het jeugdtheatergezelschap van Tim Schouten), zijn het twee prinsen die samen eindigen. Voor Tim een prachtige manier om kinderen over homoseksualiteit te vertellen op een hele vanzelfsprekende manier. “Het klopt gewoon.”

Harrie en Gijs

“Mijn voorstelling gaat over prins Harrie, die door zijn moeder wordt uitgehuwelijkt aan Rosa. Maar hij vindt dat ze niet lekker ruikt en niet bij hem past, hij wil niet met haar trouwen. Hij besluit zijn beste vriend Gijs om raad te vragen, die hem adviseert om opzoek te gaan naar de liefde. Gijs geeft hem een bloem mee voor zijn eventuele geliefde en Harry gaat op pad. Onderweg komt hij allerlei figuren tegen, maar het lukt hem maar niet om de liefde te vinden. Uiteindelijk keert hij verslagen terug naar huis. Hier ontdekt hij dat zijn grote liefde al die tijd voor zijn neus stond: Gijs. Hij geeft hem de bloem en zo eindigen ze uiteindelijk samen.”

Homoseksualiteit is ‘anders’

“Ik ben christelijk opgevoed in de provincie. Een plek waar homoseksualiteit niet echt zichtbaar was. Hierdoor ben ik er nooit echt mee in aanraking gekomen. Toen ik ontdekte dat ik zelf op jongens viel, was ik dus voor mijn gevoel ook echt anders. Er werd niet veel over gepraat, en als er over werd gepraat gebeurde dit vooral heimelijk."

Het klopt gewoon

“Ik hoop met mijn voorstelling een andere kijk te geven op homoseksualiteit. Ik hoop dat kinderen, maar ook ouderen, zich hierdoor realiseren dat het niet raar is, maar juist heel normaal. In mijn voorstelling is het niet een probleem of een obstakel, maar juist verwerkt in een mooi sprookje. Voor kinderen is het heel vanzelfsprekend dat Harry en Gijs samen eindigen, het klopt gewoon.

Uiteindelijk zou ik het fijn vinden als er zoveel mogelijk christelijke mensen naar mijn voorstelling komen. Juist omdat het in de christelijke kringen minder vanzelfsprekend is. Met deze voorstelling probeer ik daarom homoseksualiteit te normaliseren.”

Een God van liefde

“Ik heb best wel met mijn geloof en homoseksualiteit geworsteld, vooral toen ik voor het eerst verliefd werd. Uiteindelijk bedacht ik me: in wat voor God geloof ik? Ik geloof in een God van liefde. Daar wíl ik ook in geloven. Hoe kan zo’n God de liefde tussen twee mannen niet goed vinden? Dat kan ik me gewoon niet voorstellen. Die gedachte heeft me veel moed gegeven om wel een relatie met een man aan te gaan. Dat vertrouwen geeft me een vrij gevoel.”

Ontzettend trots

“We hebben nog maar één voorstelling gespeeld, maar de reacties waren al heel positief. Ik vind het wel spannend, omdat het van tevoren niet meteen duidelijk is dat het over homoseksualiteit gaat. Op 17 juli spelen we onze eerste echte show op een school, dat hopen we vaker te doen. Zondag is de officiële première. Ik heb het concept bedacht, maar ik doe er ook een hoop dingen omheen én ik speel prins Harry. Het is veel werk, maar ik ben ook ontzettend trots.”

FOTO: Diederick Bulstra

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡