Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Feyona werd achterna gezeten op straat: “Ik ben mijn vertrouwen in mannen verloren"

8 maart 2022 · Leestijd 2 min

‘K*nk*rh**r.’, ‘Ik ga niet weg voordat ik je nummer heb’, ‘Kijk hoe f*cking bang ze is.’ Het zijn enkele kreten die vrouwen in Groningen naar hun hoofd geslingerd krijgen. Straatintimidatie is landelijk een groot probleem en ook in de stad Groningen ontkomen vrouwen er niet aan. Nienke Kruizinga-van der Wal woont zelf in Groningen en maakte in opdracht van HanzeMag een documentaire om dit aan de kaak te stellen.

Ervaringen

In de documentaire vertellen verschillende meiden hun verhaal over wat hen is overkomen. Feyona vertelt (vanaf 02:22): “Ik ben weleens in een situatie geweest dat ik bang was dat hij meer zou doen dan mij naroepen.” Ook voor Kim is straatintimidatie niet onbekend (vanaf 03:48). “Hij zei tegen mij: ‘Ik ga niet weg voordat ik je nummer heb.‘ Ik heb hem mijn Insta gegeven, omdat ik bang was dat hij niet meer weg zou gaan.’’

Stoepkrijten

Naast dat de slachtoffers aan het woord komen vertelt Roos de Boer (vanaf 17:36), oprichter van Catcalls of Grunn over wat zij al in de stad doet om dit probleem tegen te gaan. Door teksten op straat te krijten, wil ze een tegengeluid laten horen. Verder komt seksuoloog Yuri Ohlrichs aan het woord (vanaf 13:53). Hij legt uit waar een deel van het probleem zit: “Het is voor jongens soms lastig om zich in een situatie te verplaatsen. Ze denken: ‘Als je het niet wil, dan sla je toch van je af?”

Sorry, not sorry

Dat sommige jongens hier moeite mee hebben, blijkt als Nienke belt met een anonieme TikTokker (vanaf 06:43). Hij maakt video’s waarin hij vrouwen aanspreekt op straat en ze een condoom aanbiedt. Hij snapt dat sommige vrouwen niet hun grens aan durven te geven maar: “Dat is niet mijn probleem. Sorry, not sorry.”

Documentaire is gemaakt door Nienke Kruizinga-van der Wal, in opdracht van HanzeMag

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡