Ga naar submenu Ga naar zoekveld

TikTok-legende Tjarda wordt burgemeester: 'Met humor kun je de meeste verandering brengen'

10 oktober 2023 · Leestijd 3 min

"Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind'. Iedereen in Nederland met een TikTok-account herkent de woorden van 'blindfluencer' Tjarda gelijk. Met haar video's wil ze awareness creëren voor haar beperking. Inmiddels heeft ze niet alleen 200.000 volgers, maar is ze ook burgemeester van Leiderdorp. “Ik word gewoon burgemeester Tjarda.”

Bijna blind, wat houdt dat eigenlijk in? Tjarda ziet nog vijf procent, vanuit de zijkant van haar ogen. “Als jij bijvoorbeeld met de auto langs een weiland met koeien rijdt en recht voor je kijkt, dan zie je vanuit je ooghoek dat er iets in dat weiland staat. Je gaat er dan waarschijnlijk vanuit dat dat een koe is, en geen olifant. Zo ziet mijn hele wereld eruit, als een soort Barbapappa’s van verschillende kleuren. Staat het stil, dan zijn het spullen, beweegt het, dan zijn het mensen of dieren. Maar als iemand één kleur draagt en superstil op een stoel zit, dan weet ik niet dat daar iemand zit.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Burgemeester Tjarda

Vanaf november gaat Tjarda een nieuwe uitdaging aan, ze is namelijk voorgedragen voor het burgemeesterschap van Leiderdorp. Op dit moment zit ze nog in de gemeenteraad van Zeist. Haar aanwezigheid in de raad op zich is voor Tjarda al een manier om bij te dragen aan meer diversiteit in de politiek. “Ik denk dat het goed is dat er mensen met een beperking op plekken zitten waar dingen worden besloten, omdat dat ervoor zorgt dat besluiten net wat anders worden genomen. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen die op wat voor manier dan ook ondervertegenwoordigd zijn, aanwezig zijn in de volksvertegenwoordiging.”

Voorbeeldfunctie

Tjarda bewijst dat er veel mogelijk is wanneer je ergens voor gaat, en draagt dat ook graag uit naar anderen. “Kinderen en jongeren hebben soms de gekste redenen om te bedenken dat ze iets niet zouden kunnen. Ik hoop dat als ze horen dat er zelfs een bijna-blinde, vrouwelijke burgemeester is, ze gaan denken: nou, het kan dus wél.”

Dit is een artikel van onze collega's van Eva. Ben benieuwd hoe Tjarda groot is geworden op TikTok en waar ze het meest naar uitkijkt als ze burgemeester is? Dan kun je dat lezen via de link:

‘Blindfluencer’ Tjarda Struik wordt burgemeester: ‘Ik wilde niet die bekende blinde zijn’

Lees ook over:

‘Blindfluencer’ Tjarda Struik wordt burgemeester: ‘Ik wilde niet die bekende blinde zijn’

Geschreven door

Lonneke Tijhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡