Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thomas kwam tot geloof: ‘Ik ben een worshipcafé begonnen!’

10 maart 2023 · Leestijd 4 min

‘IK SCHREEUW. Hoor je mij? Zie je mij? Ik schreeuw zo hard! Maar wie ben ik dan?’ Met deze woorden begint het geloofsverhaal van Thomas Lijten (24). Thomas is anderhalf jaar geleden tot geloof gekomen na een levens veranderende ontmoeting in zijn ijssalon. Nu heeft hij een eigen aanbiddingscafé gebouwd waar nog meer levens op hun kop worden gezet: “God zei dat ik muren moest doorbreken. Dat heb ik maar letterlijk genomen!”

Een ondernemer in hart en nieren: Thomas is het. “Ik deed de dingen altijd net even anders dan de rest. Ik zag altijd zaken die wel beter konden. In groep zeven resulteerde dit in mijn eerste winkeltje: Tommy’s Taartshop. Op de middelbare school begon ik met een telefoonhoesjeshandel. Mijn kluisje was tot de nok toe gevuld met hoesjes en zelfs docenten waren vaste klant bij mij.” Thomas wilde na de havo doorstuderen, maar werd niet aangenomen op zijn vervolgopleiding. “Een kennis moedigde mij aan om een eigen ijssalon te starten. Dit advies volgde ik op en op mijn zeventiende opende ik mijn pand in Veenendaal. Ik merkte al snel dat ik op zoek was meer, meer en nog eens meer. Toen de salon in het winterseizoen sloot en ik twee dagen met mijn eigen gedachten was, trok ik het niet meer. Ik ontvluchtte de realiteit en vloog naar landen als Thailand, Bali of India. Alles om maar niet met mezelf te hoeven zijn.”

Tekst gaat door onder afbeelding

Ijssalon Zazu in Veenendaal (Thomas Lijten)

IJssalon ZAZU van Thomas Lijten, gevestigd aan het Stadsstrand in Veenendaal

Vriendelijk bedankt

“Op de middelbare school zag ik wat geloof met mensen deed. Toen ik voor het eerst naar de kerk ging om een doopdienst bij te wonen, werd ik gelijk aangesproken: ‘Hey, jij hoort hier niet!’ Sindsdien heb ik nooit meer in mijn eentje naar de kerk gedurfd.” Een tijdje later, tijdens het bijwerken van zijn administratie, kwam er een vrouw zijn ijssalon binnengelopen. “Zij vertelde over Jezus en wilde voor me bidden. Ik vond het razend interessant; een week later kwam ze me een Bijbel brengen, maar die gaf ik aan een medewerker. Het was mijn tijd nog niet.”

“Anderhalf jaar geleden woonde ik een aanbiddingsdienst bij; mijn toenmalige schoonzusje vroeg of ik met haar meewilde. Die avond heeft mijn leven op zijn kop gezet, ik wist niet wat er gebeurde. Na het nummer No Longer Slaves kon ik het niet meer ontkennen: ik ben een kind van God! Niet lang daarna heb ik me laten dopen en ben ik aan mijn relatie met God gaan werken. Dit resulteerde in het volgende: mijn vader heeft zich recent laten dopen, mijn moeder en zus zijn een Alpha-cursus gaan volgen en weet je nog die ene medewerker aan wie ik mijn Bijbel had gegeven? Zij heeft haar leven aan Jezus gegeven. Dankzij die Bijbel!”

Tekst gaat door onder afbeelding

Getuigenis Thomas Lijten - I Scream

Thomas' geloofsverhaal

Een tijd later, tijdens een samenkomst in de kerk, bad er iemand voor Thomas en zijn bedrijf. “Laat de winst aanwinst zijn, bad iemand voor mij. Winst had ik wel, maar ik had geen idee wat mijn aanwinst was. Vlak daarna zei iemand dat er muren doorbroken moesten worden. Ik ging eens kijken en het pand achter mijn ijssalon stond leeg: toen ben ik die muren maar letterlijk gaan doorbreken. Niet lang daarna ontstond mijn worshipcafé I Scream. Een plek voor jongeren, voor ontmoeting, waar je je gezien en gehoord voelt. Het gaat hier niet om de dingen die je doet, maar om wie jij bent. God zei: Thomas, regel het maar. Ik geef het wel inhoud.”

“Ik deed alleen maar allemaal dingen om afleiding te zoeken en even niets te hoeven voelen. Daarom vluchtte ik naar Thailand, Bali, waar dan ook. Toen ik besefte dat het gaat om wie je bent en niet om wat je doet, kon ik veel meer mijn rust nemen. Dankzij deze BEAM kerkdienst heb ik een Jezus-stoel gekocht: als ik nu ’s avonds thuiskom ben ik niet alleen. Ik mag op schoot zitten bij mijn hemelse Vader. De wereld zit vol met leuke dingen, maar niets is zo groot als de liefde van Jezus. Hij is genoeg!”

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡