Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thirsa (18) werd 9 jaar lang gepest: “Ik dacht: ik kom er nooit vanaf”

26 september 2019 · Leestijd 4 min

Uitgescholden, buitengesloten en geslagen worden. Elke dag opnieuw. Voor veel mensen is het niet voor te stellen, maar voor Thirsa (18) was dit een groot deel van haar schooltijd realiteit. Aan BEAM vertelt ze haar verhaal en geeft ze tips voor anderen die gepest worden.

“Het begon al op de basisschool, in groep 1. De andere kinderen pestten me, ze gooiden mijn tas op het dak van de school, scholden me uit en sloegen me. Dit gebeurde elke dag opnieuw. Ik vertelde dit aan mijn juf, maar zij zei dat ik maar gewoon met andere kinderen moest spelen.

Schoolswitch

Het werd zo erg, dat ik besloot in groep 4 naar een andere school te gaan. Daar ging het even goed, maar al snel begon een meisje me te pesten. Ze ging wel van school af, maar de schade was al aangericht: ook op mijn nieuwe basisschool ging het pesten gewoon door.”

Op mijn nieuwe school ging het pesten gewoon door

“Gelukkig had ik op de tweede basisschool wel vriendinnen, die voor me opkwamen als ik gepest werd. Dit zorgde ervoor dat ik het op mijn tweede basisschool meer naar mijn zin had dan op de eerste. Toch was het geen leuke tijd. Ik heb op een gegeven moment maar geaccepteerd dat ik gepest werd omdat ik niet wéér naar een andere school wilde gaan.”

Nieuwe start?

“Ik hoopte op een nieuwe start op de middelbare school, maar het ging gewoon door. Ik kwam met een van de grootste pesters van mijn eerste basisschool in de klas en het begon weer van voor af aan. Toen er in de 3e klas ook nog een andere pester in mijn klas kwam, dacht ik dat het nooit zou ophouden.

Gelukkig was dat niet zo. Na de middelbare school, op het mbo, kwam ik in een hele leuke klas terecht. Aan het begin vond ik het wel spannend om te zien of ik er echt bij hoorde, maar ik kon mezelf zijn en dat was echt een opluchting. Het pesten maakte me best onzeker maar in deze klas hoefde ik dat niet te zijn. Het pesten was eindelijk opgehouden.”

Woorden én geweld

“Achteraf heb ik op mijn eerste basisschool de ergste tijd gehad. Hier werd ik echt met woorden én geweld gepest, terwijl het hierna vooral buitensluiten was. Het was erg fijn dat ik later vriendinnen had, in plaats van dat ik er helemaal alleen voor stond. Bij alle scholen heb ik aangegeven dat ik gepest werd, maar eigenlijk is daar nooit echt iets aan gedaan zodat er verandering in kwam.”

Eigenlijk is er nooit echt iets aan gedaan

“Als ik mijn pesters nu tegen zou komen, zou ik vooral heel boos zijn. Ik heb ze al jaren niet meer gezien, dus ik weet niet hoe ze tegenwoordig zijn. Diep vanbinnen denk ik dat ik ze wel heb vergeven, maar toch zou ik vooral boos op ze zijn.”

Praat erover!

“Jongeren die gepest worden zou ik het volgende willen meegeven: praat erover! Het helpt echt om met je ouders of een leerkracht te praten. Ook is het belangrijk dat je gewoon moet proberen door te zetten. Blijf naar school gaan, want daar word je sterker van. Ik had zelf ook moeite om naar school te gaan en ging vaak met tegenzin, maar het is belangrijk om gewoon door te gaan.”

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡