Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene in de BEAM Kerkdienst: “God en seks hebben alles met elkaar te maken”

15 april 2021 · Leestijd 4 min

Zondag 18 april spreekt Theoloog des Vaderlands Almatine Leene in de BEAM Kerkdienst over God en seks. Volgens Almatine twee onderwerpen die vaak ver bij elkaar vandaan worden gehouden. Maar waarom? En wat hebben God en seks eigenlijk met elkaar te maken? Almatine beantwoord alvast de vragen die jullie via Instagram aan haar stelden.

Waarom wil je het over seks hebben?

“Seks is een lastig thema. Vaak wordt er over seks nagedacht vanuit regels: wat mag wel, wat mag niet. Zelf heb ik ook veel nagedacht over wat de Bijbel daarover zegt. In mijn preek wil ik deze gedachte omdraaien. In plaats van dat ik kijk naar wat God zegt over seksualiteit, ga ik mij richten op wat seksualiteit zegt over God. Het is denk ik belangrijk om positief over seks na te denken en niet alleen over wat niet mag. In de preek wil ik dan ook ingaan op de diepere betekenis van seksualiteit.”

Wat hebben God en seks met elkaar te maken?

“Seks en God zijn onderwerpen die mensen vaak zo ver mogelijk bij elkaar vandaan proberen te houden. Seks is iets menselijks en God is heilig. God zou dus niks van seks moeten hebben. Ik denk dat dit helemaal niet waar is. In de Bijbel wordt bijvoorbeeld uitgebreid over seks gepraat in het boek Hooglied. Hier gaat het over positieve lust en verlangen. Het Bijbelboek laat zien dat God de schepper is van seksualiteit. Daarom hebben God en seks juist alles met elkaar te maken.”

Wat zegt de Bijbel over seksualiteit?

“De Bijbel zegt dat seksualiteit goed is. Het is onderdeel van Gods goede schepping. Een fantastisch cadeau dat wij als mensen krijgen. Tuurlijk heeft seksualiteit ook een hele gevaarlijke kant, zoals misbruik. Maar dat betekent niet dat seks over het algemeen niet goed is. Het is denk ik belangrijk dat voorop staat dat seks iets heel moois en dat seksualiteit iets zegt over wie God is.”

Waarom denkt elke christen anders over seks?

“Seks is een heel persoonlijk onderwerp. Mensen hebben verschillende ervaringen met seks. Dit kan negatief zijn, zoals seksueel misbruik. Maar ook positief, zoals seks uit liefde. Ook in de Bijbel zijn er verschillende dingen te lezen over seks. Zo zijn er verhalen waar het misgaat met seks, maar ook verhalen waar wordt verteld dat seks bij het leven hoort. De reden dat elke christen anders over seks denkt, is dat verschillende factoren invloed kunnen hebben. Het maakt uit wat je in je opvoeding leert, je eigen ervaringen zijn, wat je erover leest in de Bijbel en wat de kerk erover zegt.”

Vind je het spannend om over seks te praten op tv?

“Ik vind het spannend om te doen, maar vooral ook heel leuk. Ik denk, schrijf en spreek graag over seksualiteit. Dit maakt het voor mij makkelijker om over dit onderwerp te praten. In het algemeen wordt voor mijn gevoel te weinig over seks gesproken. Het blijft toch altijd een gevoelig onderwerp. Daarom is het goed dat het nu ter sprake komt bij de kerkdienst. De jongere kijkers zullen zich misschien afvragen of de dienst ook voor hen is, maar ik denk dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het spreken over seksualiteit. Het is een onderwerp voor alle leeftijden.”

Benieuwd naar de preek van Almatine? Kijk dan aanstaande zondag 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO 2 en YouTube.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡