Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lotte schreef een theaterstuk: “Ik voel Gods liefde door onze dans heen!”

6 februari 2020 · Leestijd 4 min

Teken van Leven is een gloednieuwe theatervoorstelling waarin dans, muziek en film elkaar afwisselen. Binnenkort gaat hij in premiére in Aalsmeerderbrug. Lotte speelt een grote rol in het maken van deze theatervoorstelling en vertelt ons over de achterliggende gedachte bij het maken van ervan.

De eerste stapjes

“Al voor best wel een lange tijd geef ik dansles bij Hearts Aligned, een dansschool in Aalsmeer. Met onder andere deze dansschool hebben we al aan meerdere theaterstukken meegewerkt. Dit keer wilden we vernieuwend zijn en kwamen we op het thema twijfel. Rondom twijfelen heerst best wel een taboe: twijfelen over je geloof is bijvoorbeeld not done. We wilden dat het stuk niet alleen gelovige mensen zou aanspreken, maar ook mensen die niet gelovig zijn of geen idee hebben waar ze in geloven. Uiteindelijk - na lang passen en meten - ontstond de theatervoorstelling een Teken van Leven!”

The making off

“Toen zijn we direct van start gegaan! Brainstormen, scriptschrijven en het zoeken naar dialogen. Hiernaast zochten we naar muziek die het beste bij het stuk en de dansstukken zouden passen. Een belangrijke eis voor ons was dat in de voorstelling voor iedereen wat naar voren komt, iets waar ze zich in kunnen vinden. Er moet ruimte zijn voor reflectie, om na te denken over je geloof en of je wel wil geloven.

We voelden God in onze dans

“Het mooie aan het toneelstuk is dat het stuk echt vanuit ons hart en geloof is geschreven. Het ligt heel dicht bij ons en dat maakt het een rauw en oprecht. Een voorbeeld hiervan is een solodans op het nummer ‘Thank you’. We zaten enorm te prutsen met de choreografie voor dit nummer. We wilden dat het mensen diep zou raken. We wilden dat het echt zou zijn en niet een standaard dansje. Het lukte maar niet, totdat ik dacht: ‘We gaan het gewoon heel klein houden en God ontmoeten tijdens het dansen en we zien wel.' Tijdens het oefenen van de dans werden we emotioneel, het was alsof we op dat moment de liefde van God door onze dans heen voelden. Ondanks alle stress was God daar en het was alsof hij zei: 'Hé ik ben er en ik ben trots op je! Ik ben blij dat je dit doet! Ik zal continu bij je zijn.’”

afbeelding

De verhaallijn

“Waar het verhaal over gaat? Ik kan natuurlijk niet te veel verklappen, maar ik zal een tipje van de sluier oplichten. Het verhaal gaat over een hechte vriendengroep die al jaren bevriend zijn met elkaar. De mensen in de vriendengroep staan allemaal verschillend in het leven. Het ene personage gelooft bijvoorbeeld in van alles en nog wat. De ander gaat al zijn hele leven trouw elke zondag naar de kerk. Dan hebben we nog een heel ander personage, namelijk een atheïst. Als laatste heb je een personage die net christen is geworden. We hebben de personen zo verschillend mogelijk gecreëerd zodat ze lekker discussies met elkaar kunnen voeren en hun meningen kunnen wisselen. Op een gegeven moment gaat er iets gebeuren in het leven van deze personages dat alles op z’n kop zet..”

“Datgene wat alles op z’n kop zet zorgt in het stuk voor levensvragen als: 'Waarom heeft de kerk zoveel fouten gemaakt, en waarom zou ik er nog naar toe gaan? Waarom is er lijden? Waarom zou God bestaan als hij zulke dingen toelaat?’ Dit zijn vragen die je vaak hoort uit de mond van ongelovigen maar ook uit die van medechristenen. We proberen in het toneelstuk antwoord te geven op deze vragen, lol te maken, maar bovenal de liefde van Jezus te laten zien. Ja, als het stuk ergens over gaat, dan is het wel die perfecte en oprechte liefde.”

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡