Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Bowery: “Je kan ons niet ontwijken op christelijke festivals deze zomer”

1 februari 2019 · Leestijd 3 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: The Bowery

Info

The Bowery is een Nederlandse band, opgericht in 2016 door Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg. Beide muzikanten speelden in verschillende bands en werkten meerdere jaren samen als duo. Beide delen de passie voor muziek en het pure geluid van zang en gitaren, en de drive om een verhaal te maken met dit rauwe geluid. Dit jaar zijn ze genomineerd voor drie Zilveren Duif Awards.

Hoe zou je jullie band omschrijven?

“Ramon en ik schrijven het liefst nummers die niet te oppervlakkig zijn. We kiezen er heel bewust voor om onderwerpen die al duizend keer bezongen zijn te vermijden. Juist de dingen die ons dagelijks bezighouden vinden we interessant. Om te ontdekken wat die ‘dingen’ zijn, gaan we af en toe samen op schrijfweekend. Daar zonderen we ons compleet af van de dagelijkse sleur en vragen we elkaar wat ons het meest bezig houdt; waar liggen we wakker van? Vaak komen daar zware onderwerpen uit, die we juist in hoopvolle nummers naar voren willen brengen.”

Hoe kom je op die onderwerpen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Wij doen meestal een soort brainstrom, waarbij we een behangrol op de grond leggen. Steeds als we iets waardevols te pakken hebben, schrijven we dat in steekwoorden op. Na een gesprek van een uur of drie, hebben we dan een hele behangrol vol. Dat proberen we vervolgens in een nummer van drie, vier minuten te verwerken.”

Welke rol speelt geloof in jullie muziek?

“Het speelt een veel grotere rol dan we aanvankelijk dachten. Drie jaar geleden zijn we gestart met schrijven. Al schrijvend kwamen we erachter dat alles in ons leven onlosmakelijk verbonden is met ons geloof. Het gaat automatisch een laag dieper. Dat is misschien ook logisch wanneer je het over pijn en verdriet hebt. Er blijft dan altijd hoop dat er ooit een dag komt waarbij alles beter is. Ons geloof is altijd de rode draad.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Het is behoorlijk hard gegaan, veel beter dan we dachten. Vorig jaar hebben we onze eerste plaat gereleaset. Daarvoor had nog nooit iemand van ons gehoord. Inmiddels hebben we er al 40 shows op zitten. We hebben het gigantisch druk en het is veel vetter dan we ooit hadden verwacht. Deze zomer spelen we op heel veel festivals. Als je een bezoeker bent van christelijke festivals, moet je heel goed je best doen om ons te ontwijken. Eerder deden we veel huiskamerconcerten, maar we merkten dat die huiskamers eigenlijk te klein werden. Van de week is bekend gemaakt dat we ook op Soul Survivor staan, heel tof!”

Check hier de mini-documentaires die er over The Browery zijn gemaakt!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡