Ga naar submenu Ga naar zoekveld

TEST: Ben jij kleurenblind? Ontdek het hier!

In deze test kijken we of je kleurenblind bent

26 september 2017 · Leestijd 3 min

In Nederland lopen zo ongeveer 700.000 mensen rond die kleurenblind zijn! Behoor jij tot een van die mensen? Kom er nu achter en doe deze 'Ishihara'-test!

Kleurenblind

Kleuren anders zien dan ze werkelijk zijn, dat is lastig voor te stellen! Maar voor 700.000(!!) mensen in Nederland is dat dagelijks aan de orde. In de meeste gevallen gaat het om moeite met het onderscheiden van rood en groen. Er zijn nog wel andere zeldzamere varianten in kleurenblindheid, maar écht alles zwart-wit zien, dat is giga-zeldzaam! 1 op de 12 mannen is kleurenbind, en dat tegenover de vrouwen waarvan 1 op de 250 kleurenblind is. 

Wat is kleurenblindheid?

Alle kleuren zijn opgebouwd uit 3 kleuren: rood, groen en blauw. In je ogen zitten zogenaamde 'kegeltjes' die de kleuren waarnemen en vertalen als een kleur voor je hersenen. En in het netvlies van je ogen zijn er 3 soorten kegeltjes met alledrie een eigen specialiteit om de gevoeligheid van rood, groen en blauw te zien. Iemand die kleurenblind is, heeft kegeltjes in zijn of haar ogen die minder goed kleuren kunnen ontvangen en vertalen als bijvoorbeeld 'rood' of 'groen'. 

De rood/groen kleurenblindheid komt het vaakst voor. Maar het is niet zo dat iemand die hier last van heeft die kleuren helemaal niet kan zien, maar de randgevallen zijn het probleem. Dus denk aan oranjerood, bruingroenig, oranjebruin. Ongevoeligheid voor de kleur blauw is héél zeldzaam, en totale kleurenblindheid, dus zien in zwart-wit, is zelfs nog veel zeldzamer: In Nederland ongeveer maar 200 mensen!

Frans (22) is kleurenblind. Lees zijn verhaal!

Frans (22) kwam er op zijn zevende achter dat hij gedeeltelijk kleurenblind is. Zijn zus liet het hele gezin een testje doen van school. Frans kon de cijfers niet zien: “Ik word wel steeds beter in kleuren onderscheiden, ik weet beter waar ik naar moet kijken.” Lees zijn bijzondere verhaal over zijn kleurenblindheid.

En, ben jij kleurenblind? Deel jouw uitslag van de test met ons en mail naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp (0683673700) ons! 

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡