Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Te veel stress bij studie? Ga naar een studentenpsycholoog!

4 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Veel studenten zijn wel eens gestrest of hebben andere klachten die het studeren moeilijker maken. Als die problemen je teveel worden kun je altijd langs de huisarts gaan of een afspraak maken met een psycholoog. Die drempel lijkt soms erg hoog. Je kunt dan een afspraak maken met een studentenpsycholoog. Ongeveer 10% van alle studenten heeft er (ooit) eentje gesproken.

De meeste hogescholen en universiteiten in Nederland hebben studentenpsychologen in dienst. Deze zijn allemaal aangesloten bij het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Je kunt werken aan studieproblemen, maar je kunt ook praten over persoonlijke dingen. Vaak heb je dan een-op-een-gesprekken, maar het kan ook in groepen. Het ligt er maar net aan wat er aan de hand is. “Als je hulp nodig hebt bij rouwverwerking of problemen in je gezin dan is een individueel gesprek handiger. Bij faalangst of piekeren kun je een groepstraining volgen”, aldus Jeanette van Rees. Zij is studentenpsycholoog bij de Universiteit Utrecht en voorzitter van de sectie Studentenpsychologen bij het NIP.

Als student zit je in een levensfase die in de psychologie ‘jonge volwassenheid’ (18-25 jaar) heet. Er gebeurt dan heel veel in je leven. Voor het eerst op jezelf wonen, nieuwe vrienden maken, een nieuwe studie, noem het allemaal maar op. Vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Hoe ziet mijn toekomst eruit?’ kunnen veel stress oproepen. Even voor de duidelijkheid: stress is op zich niet slecht. Het kan heel gezond en behulpzaam zijn. Het wordt pas iets slechts als je bijvoorbeeld heel bang bent voor nieuwe dingen of last hebt van faalangst.

Staan stress of andere klachten jouw studieprestaties in de weg? Vraag bij je opleiding naar de studentenpsycholoog.

Als je daardoor moeite hebt met studeren, kan een studentenpsycholoog je ermee helpen. Het kan zijn dat er iets heftigers achter je problemen zit. “Wij proberen in te schatten of de problemen binnen de HBO of universiteit verholpen kunnen worden. Als je meer of speciale zorg nodig hebt verwijzen we je door naar een andere instelling of psycholoog; wij zijn er alleen voor korte begeleiding”, vertelt Van Rees.

Kosten van studentenpsycholoog

Als je je aanmeldt bij een studentenpsycholoog ben je gemiddeld binnen vier weken aan de beurt. Midden in het jaar is het heel druk, maar in de zomer kun je meestal direct op gesprek komen. Een afspraak is vaak niet gratis. Bij de Radboud Universiteit Nijmegen kost het je bijvoorbeeld €10 en bij de Universiteit Utrecht betaal je €25. Dit maakt de stap om je aan te melden misschien iets groter, maar de kosten zijn er niet voor niets. “We zagen dat mensen vaak niet kwamen opdagen als ze een afspraak hadden. Daarom hebben we er een prijskaartje aan gehangen, maar we hebben het wel over een heel laag bedrag”, aldus Van Rees.

Studenten hebben vaak positieve ervaringen met de studentenpsycholoog. Uit evaluaties blijkt: het is een fijne, laagdrempelige manier om aan je problemen te werken. Staan stress of andere klachten jouw studieprestaties in de weg? Vraag bij je opleiding naar de studentenpsycholoog. #noshame

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡