Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tarik over aardbeving in Marokko: 'Stop met kleding inzamelen, help organisaties die daar al zijn en vergeet Libië niet'

13 september 2023 · Leestijd 3 min

Terwijl wij bij BEAM heel hard bezig zijn met geld verzamelen voor de fundraising van de EO-Jongerendag, werden Libië en Marokko getroffen door natuurrampen. Marokko kreeg te maken met een zware aardbeving. Inmiddels zijn er ongeveer drieduizend dodelijke slachtoffers gemeld. Tarik, bekend van het EO-programma Hoedan en Poldermocro’s is van Marokkaanse afkomst en heeft veel familie en vrienden in Marokko wonen. Zelf zamelt hij op dit moment geld en levensmiddelen in voor zijn stichting, die al actief was in Marokko vóór de aardbeving.

Geschrokken 

Voor Tarik zelf was het ook even schrikken toen hij hoorde over de ramp: “Een vriend van mij die bij RTL werkt vertelde mij vrijdagavond dat er een aardbeving gaande was in Marokko. Vanaf dat moment ben ik voorzichtig mijn drie tantes in Casablanca gaan bellen. Daar was de eerste schok van de aardbeving nog geen eens aangekomen. Nadat de eerste schok ook daar gevoeld werd hoorde ik dat mensen de hele nacht op straat hadden doorgebracht, vanwege de angst voor naschokken.”

Meeleven

“Op dit moment is een team van onze stichting, Hulp Marokko, in het rampgebied om noodmiddelen uit te delen. Het middelpunt van de aardbeving was in de Atlas, dat is bergachtig gebied in het midden van Marokko. Het was voor ons team enorm moeilijk om daar te komen door al het puin. Er zijn dorpen compleet weggevaagd. Als je de verhalen hoort van kinderen of jongeren die hun ouders, broertjes en zusjes, zijn kwijtgeraakt dan leef je mee.”

We zijn geen derdewereldland

“Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt onder controle op dit moment in Marokko. Er is voldoende hulp aanwezig, natuurlijk is er nog hulp nodig, maar mensen in Nederland hoeven echt geen kleding in te zamelen, ook al is dat goed bedoeld. Kleding is er genoeg. We zijn geen derdewereldland. Als mensen toch willen helpen, is dat heel mooi, ik zou wel alleen geld geven aan organisaties, die legit zijn en daar nu al werkzaam zijn. Niet aan een initiatief wat nu pas aan het opstarten is.”

Help Libië

“Wat ik hoopvol vind is dat Marokkanen nu niet massaal schreeuwen: ‘Waarom gebeurt dit ons?’. Ze gaan niet zeuren, maar proberen gelijk weer alles op te bouwen. Ze helpen elkaar en staan altijd voor elkaar klaar. Daarnaast vind ik wel dat er nu veel te weinig aandacht is voor de ramp in Libië. Daar is veel meer hulp nodig dan in Marokko. Dus als je twijfelt waar je aan moet geven, geef dan alsjeblieft aan noodhulp in Libië.”

Ramp in Libië

In Libië heeft een grote storm op dit moment al meer dan 5000 mensen het leven gekost. Meer dan 10.000 mensen worden vermist en noodhulp komt moeizaam op gang. Wil je geld doneren? Check voor Libië bijvoorbeeld het rode kruis en voor Marokko, Stichting Marokko hulp

Een aantal maanden geleden nam BEAM Tarik mee naar de Sing-In van Opwekking. Bekijk de video hieronder: 

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡