Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stephanie voelde zich eenzaam op kamers: “Waar ben ik aan begonnen?”

3 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Op kamers gaan is iets waar veel mensen al van jongs af aan naar uitkijken. Soms valt dit gigantisch tegen. Zo ook voor Stephanie (22), die zich de eerste maanden van haar studie vooral ontzettend eenzaam voelde.

“Ik ga tóch een andere studie doen. Dit besloot ik last minute, pas in juni, maar ik wilde toch echt 'Docent Gezondheidszorg en Welzijn' studeren. Bij een andere studie hoorde ook een andere stad, dus ik kon niet in Utrecht studeren, waar ik al contacten had. In plaats daarvan ging ik naar Leeuwarden, waar ik helemaal niemand kende. Ik kende de mensen niet, de stad niet, echt niks eigenlijk.

Al snel kwam ik erachter dat dat wel een ding was. Ik dacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Ik had wel iets contact met mijn klasgenoten, maar die sprak ik niet echt na school. Ook mijn huisgenoot sprak ik slechts af en toe omdat ze het druk had met haar studie. Het kwam er dus eigenlijk op neer dat ik naar school ging, thuiskwam, ging koken en eten en maar weer eens Netflix aanzette. Ik had niet veel meer te doen en ik sprak nooit spontaan met iemand af.”

Stoppen met studie

“Na een week of 5 zag ik het echt niet meer zitten. Ik voelde me zo alleen en ik wilde zo graag weg uit de stad. In het weekend ging ik altijd terug naar mijn ouders, waar het wel gezellig was. Daar had ik vrienden waarmee ik ’s avonds een drankje kon drinken of een film kon kijken. Dat maakte het verschil met Leeuwarden extra groot. Ik zag er zo tegenop om op maandagen weer richting mijn kamer te gaan.

Ik heb zelfs getwijfeld of ik zou stoppen met mijn studie. Achteraf ben ik onwijs blij dat ik dat niet gedaan heb, want het is echt een leuke studie, maar het heeft meerdere keren door mijn hoofd gespookt.”

God hielp

“In de Bijbel ben ik op zoek gegaan naar teksten over eenzaamheid. Ik heb leesplannen van internet gehaald en daar staan veel teksten die aangeven dat God altijd bij je is en dat je nooit echt alleen bent. Dat hielp me wel en gaf een goed gevoel. Ik merk altijd dat ik veel kracht uit het geloof kan halen als iets tegenzit, dus ik bad ook of God me kon helpen. En dat deed Hij!

Een paar dagen later vroeg er een meisje van mijn studie of ik meewilde naar de studievereniging. Ik was wel benieuwd en ben meegegaan. Het voelde gelijk goed! Ik heb me daar direct aangemeld en ben ook gelijk erg actief geworden. Ik zit nu in een commissie en ga veel mee naar feestjes. En het belangrijkste: ik heb er een hele vriendengroep bij!”

Nieuwe huisgenoot

“Sinds kort heb ik een nieuwe huisgenoot, die ook nog niemand kent in Leeuwarden. Juist omdat ik me zo eenzaam voelde in de eerste periode, voel ik me verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat zij dit gevoel niet heeft. We doen dus nu heel veel dingen samen, we gaan samen winkelen, samen op stap en ik neem haar ook mee naar mijn studievereniging. Ik hoop dat zij zich niet zo ellendig gaat voelen als ik deed, want dat gun je niemand.”

afbeelding

“Vorige week heb ik een tattoo laten zetten van Jozua 1:9. Dit is een tekst waar ik zelf veel aan heb gehad, waarin staat dat je niet bang hoeft te zijn en dat God altijd bij je is. Als je eenzaam bent, is het goed om in je achterhoofd te houden dat er altijd iemand is die over je waakt en dat je nooit écht alleen bent!”

Deze week is het de Week tegen de Eenzaamheid. Meer artikelen over eenzaamheid? Lees het hier.

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡