Met deze 8 stappen schrijf jij een goed worshiplied
Hoe schrijf je eigenlijk een goed worshipnummer? Met deze vraag ging redacteur Wilke langs bij aanbiddingsleider Reyer, die net zijn nieuwe album 'Ik Ben' heeft gepubliceerd. Ze wil een lied schrijven naar aanleiding van haar preek tijdens de BEAM Kerkdienst over 'wat wil God van mij?' Reyer neemt haar aan de hand en vertelt welk stappenplan hij volgt bij het schrijven van een lied.
Stap 1: Maak een mindmap
Pak een papier of een laptop en schrijf alle woorden op die je bedenkt als je denkt aan het thema waar je een lied over wilt schrijven. Er zijn geen foute woorden of dingen waar je niet over na zou moeten denken, dit is de brainstormfase. Zet alle woorden op een rij. Je hebt nu natuurlijk nog geen lied, dus het is tijd voor de volgende stap.
Stap 2: Bepaal de boodschap
Het is belangrijk om te bedenken wat je wilt vertellen met het lied: wil je mensen ontroeren, prikkelen of juist ergens over na laten denken? Wil je praten vanuit het standpunt van God, wil je praten vanuit het standpunt van een christen, vanuit een ongelovige? Bedenk wat het verhaal is voordat je nadenkt over rijm of melodie.
Stap 3: Introduceer het onderwerp in je eerste couplet
Dan is het tijd om echt te gaan schrijven. Voel niet de plicht om al gelijk mooie volzinnen te schrijven die allemaal rijmen, maar probeer wat zinnetjes of ideeën op papier te zetten die jouw onderwerp duidelijk introduceren. Schrijf bijvoorbeeld over wat je gevoel is bij het onderwerp. Zo ontstaat al snel wat uiteindelijk een couplet gaat worden.
Stap 4: Kies een rijmschema
Een lied hoeft niet per se te rijmen, maar vaak helpt het wel mee om de tekst van het lied goed te laten lopen. Een lied schrijven is anders dan een Sinterklaasgedicht. Weet bijvoorbeeld dat je gebruik kunt maken van klankrijm. Check onderstaande zinnen als voorbeeld van klankrijm:
Blijft de liefde als ik het verpest?
Als ik altijd maar weer onzeker ben?
De klank van de letter e is al genoeg om te rijmen en de zinnen goed op elkaar aan te laten sluiten. Het is een rijm die makkelijker is, maar wel heel subtiel werkt.
Stap 5: Probeer verschillende melodieën uit
Dan is het tijd om de tekst tot leven te brengen met een melodie! Gouden tip: veel christelijke muziek (en ook niet-christelijke muziek) zit helemaal niet heel ingewikkeld in elkaar. Als je vier basisakkoorden kan spelen op bijvoorbeeld gitaar of piano, kom je al een heel eind.
Merk je dat je wordt beïnvloed door melodieën van al bestaande nummers? Dat is niet erg! Uiteraard mag je deze niet zomaar overnemen, maar je kunt je er wel door laten inspireren en bewust kiezen om er af en toe een andere noot of een ander akkoord tussendoor te fietsen. Op die manier ontstaat er toch een totaal andere melodie.
Stap 6: Bedenk een structuur
Een lied bestaat vaak uit coupletten en een terugkerend refrein. Soms kan het lastig zijn om na een couplet gelijk door te gaan naar een refrein, dan kan je ervoor kiezen om een pre chorus toe te voegen. In dit pre chorus bouw je op naar het refrein. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een bridge. Dit onderdeel komt vaak aan het eind van het nummer en bevestigt de boodschap van het lied nog eens met andere woorden waar veel herhaling wordt gebruikt.
Bedenk wat jouw boodschap en jouw lied nodig heeft qua structuur. Hoe komt de kern van de boodschap het beste naar voren?
Stap 7: Benoem de kernboodschap in je refrein
Wat is ook alweer de belangrijkste boodschap die je wilt vertellen? Zorg dat die naar voren komt in je refrein! Het refrein is iets wat herhaald en onthouden wordt, dus hier wil je geen twijfel over je boodschap laten bestaan.
Muzikaal gezien mag je refrein wat 'groter' zijn dan de voorgaande coupletten. Dit kan vaak door bijvoorbeeld andere akkoorden te gebruiken of qua zang hogere noten te zingen. Er komt dan iets meer gevoel en emotie bij, wat de boodschap vaak ten goede komt.
Stap 8: Laat het even liggen en neem een demo op
Je hebt nu een (deel van een) lied geschreven en je wilt natuurlijk niet vergeten wat je hebt bedacht! Ook als het nog niet af is of als nog niet alle zinnen rond zijn: neem alvast een demo op. Op deze manier kan je er op een ander moment met een frisse blik naar kijken en loop je niet het risico op te vergeten wat je hebt bedacht. Geef het nummer ook een werktitel. Weet dat je altijd nog veranderingen kunt aanbrengen.
Redacteur Wilke schreef aan de hand van deze stappen (en heel veel hulp van Reyer) een worshiplied. Check hem hier:
Veel plezier en succes met de tips! Weet dat we het op de redactie altijd leuk vinden om je creaties te horen: DM ons via Instagram of app ons op 0683673700.
Geschreven door
Wilke