Ga naar submenu Ga naar zoekveld

St. Johns & St. Philip in Den Haag | “Mensen komen uit allerlei verschillende landen naar onze gemeente.”

5 april 2018 · Leestijd 6 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Anne (24) over de Anglicaanse kerk St. Johns & St. Philip in Den Haag.

Church of St. Johns & St. Philip Den Haag

Ontstaan: De Anglicaanse kerk gaat al een tijdje terug. Het bestaat namelijk al sinds 1534! Dat was het jaar waarin Engeland zich afzette tegen Rome en hun eigen kerk stichtte. De Anglicaanse kerk St. Johns & St. Philip in Den Haag bestaat al sinds 1586 en het huidige gebouw staat er sinds 1952.
Doel: Getuigen van de vergevingsgezinde, reddende en verzoenende liefde van Christus. Menselijke behoeften vervullen met liefdevolle dienstbaarheid. Een gastvrije en feestelijke gemeenschap van geloof creëren. Vrede en gerechtigheid bevorderen, onderdrukking wegnemen en het leven in onze wereld te beschermen, ervoor te zorgen en het te vernieuwen.
To witness to Christ’s forgiving, saving, reconciling love for all people; To respond to human need by loving service; To build welcoming, celebratory and transforming communities of faith; To promote peace and justice and challenge oppression; and To protect, care for and renew life in our world.
Leden: 350
Dienst: Elke zondag om 8.30, 10.30 (2 diensten) en 17.00.
Adres: Church of St. John & St. Philip, Ary van der Spuyweg 1, 2585 HA Den Haag.

Vragenvuur over de Church of St. Johns & St. Philip

St._John_St._Philip_The_Hague

Hi Anne! Hoe ben je in deze kerk terecht gekomen?
“Anderhalf jaar geleden kwamen we bij de Church of St. Johns & St. Philip. Mijn vriend en ik waren toen nog op zoek naar een kerk in Den Haag. Het was toen bijna kerst. In deze kerk hielden ze toen een zogenaamde Festival of Nine Lessons and Carols. Dit is een Anglicaanse traditie waarbij Christmas Carols worden gezongen en lezingen worden gehouden. Ik vroeg gelijk aan mijn vriend of hij mee wilde, want ik heb dit altijd al eens willen zien. Het is een prachtige kerk, een mooi gebouw en een hele fijne sfeer. Het beviel gelijk heel goed. Daarna zijn we een keer op een gewone zondag gaan kijken en sindsdien zijn we eigenlijk niet meer weg gegaan.”

Hoe zien de diensten eruit?
“Op zondag zijn er vier verschillende diensten, die zijn allemaal in het Engels. Om half negen is de eerste dienst. Hier ben ik zelf nooit geweest, maar dit is een formele en traditionele dienst. Om half elf zijn er twee diensten tegelijk. De één is ook wat traditioneler, de tweede dienst is een meer moderne dienst. Die laatste heeft dan ook een klein bandje en daar zingen we moderne liederen.  Om vijf uur is er nog een informele dienst met een band. Het verschilt waar ik heen ga. Meestal ga ik naar de moderne dienst in de ochtend, maar ik ga ook regelmatig naar de traditionele dienst. Het ligt er maar net aan waar ik zin in heb. Daarnaast is het nog weer verschillend hoe de dienst zelf wordt ingedeeld. De ene keer is er communie, de andere keer niet. Soms is er 'anointing', de ene keer bij de gezamenlijke dienst of in de middagdienst, dit vind ik zelf een van de mooiste diensten. Dan kun je naar voren komen om een zegen te krijgen, waarbij je met olie een kruisteken op je voorhoofd ontvangt. Het mooie hiervan vind ik dat je echt neerknielt en een fysiek teken meekrijgt van Gods zegen. Voor mij is het zo een 'tastbare' herinnering aan Gods liefde en trouw. 

Jongeren bij de Church of St. Johns & St. Philip

Wat is er voor jongeren in de kerk?
“Voor tieners is er Youth Church, een soort jeugddienst. Voor twintigers en dertigers is er één keer in de maand een bijeenkomst. Dit is een soort kring waarbij je samen Bijbelstudie kan doen en samen bidt.”

Zou je jouw kerk aanraden aan andere jongeren?
“Absoluut. Ik zou ze zeker aanraden om een keer te komen kijken. Al is het maar om je bik te verbreden en een nieuwe kerktraditie te ontdekken. Er zit sowieso wel wat voor je bij, omdat het verschillende diensten zijn!”

Mensen uit alle landen

Als je jouw kerk met één woord moet omschrijven, welk woord zou je dan gebruiken?
“Divers. Enerzijds vanwege de verschillende soorten diensten, anderzijds ook wat betreft de mensen die er komen. De groep mensen is heel internationaal. Er zijn veel Nederlanders, maar vaak is de aanhang daarvan buitenlands. Mensen komen uit allerlei verschillende landen. Wij waren niet per se op zoek naar een Engelstalige kerk, maar de internationale sfeer trekt ons allebei. Mijn vriend heeft bijna heel zijn leven in het buitenland gewoond en ik heb zelf drie maanden in de internationale gemeenschap van Taizé vrijwilligerswerk gedaan. Voor mij was het best lastig om het ‘kerk-Engels’ te volgen, vooral bij de traditionele diensten, maar je went er snel genoeg aan.” 

Wat trekt jou elke zondag naar deze kerk?
“Ik vind het heel tof dat het zowel modern als traditioneel is, dat is altijd een mooie combinatie waaruit ik kan kiezen. Er is daarnaast ook een mooie balans tussen de focus op God de Vader, God de Zoon en de Heilige Geest. Sommige kerken leggen meer de nadruk op één van de drie. Bij onze kerk vind ik dat heel mooi in balans, alles komt aan bod. Ik vind het ook heel fijn dat je als kerklid een actieve rol hebt in de dienst. Het is niet zo dat je alleen luistert en af en toe een lied meezingt. Er zijn veel momenten waarop we bijvoorbeeld samen een gebed opzeggen en op nadat de vrede is uitgesproken schudt iedereen elkaar de hand en zegt dan “peace be with you”. Dat vind ik heel mooi.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡