Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ssst, God praat tegen je! | Denkstof #29

16 november 2017 · Leestijd 9 min

God is onzichtbaar. Hij woont in ‘de hemel’, een andere realiteit dus. Maar toch hebben we iets met hem te maken en krijgen we soms signalen van hem door. Bijna alsof ET ons berichtjes stuurt… Hoe geeft God tekens? Hoe geeft God door wie hij is en welke richting het op moet gaan? Hoe praat God?

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden.

Ik heb een vriendin die ik veel zie. Zet ons met z’n tweeën bij elkaar en onze gesprekken zijn niet meer te volgen voor de buitenwereld. We hebben aan een half woord genoeg. Dat moet ook wel, want er moet altijd zovéél mogelijk besproken worden. Tenminste, dat vinden wij dan...

Praten met God is moeilijk

Zo makkelijk als het met haar gaat, zo moeilijk vind ik het soms om met God te communiceren. Ik spreek ik hem niet face to face, maar ik wil wel graag weten wat hij mij te zeggen heeft.

Ik heb namelijk ontdekt dat God goed is en dat hij mij wil helpen alles uit het leven te halen wat erin zit. Ik wil dolgraag van hem horen hoe ik dat dan doe.

Leer God, Jezus en de heilige geest begrijpen

Dat ik mijn vriendin begrijp, komt doordat ik veel met haar optrek. Als ik God wil begrijpen, zal ik hem dus persoonlijk moeten leren kennen. Gelukkig kan dat op een hele concrete manier: door Jezus. Jezus is Gods zoon en hij lijkt in alles op zijn vader. Als ik naar Jezus kijk, leer ik God kennen.

God is persoonlijk

Eén van de tofste dingen van Jezus vind ik zijn persoonlijke aandacht. In de Bijbel staat een verhaal over een vrouw die al jaren ziek is. Al twaalf jaar lang is ze voortdurend ongesteld en daar wordt ze doodmoe van. Geen arts kan haar helpen. Ze heeft al haar geld er al aan uitgegeven. Ze is wanhopig, totdat ze over Jezus hoort.

Raak Jezus aan

Ze besluit het erop te wagen. Ze probeert in zijn buurt te komen, maar het is stikdruk. Ze denkt: als ik nou alleen maar even de punt van zijn jas aanraak, dat moet al genoeg zijn… Ze hapt nog een keer goed naar adem en wurmt zich dan door de mensenmassa heen. Ja, het lukt! Ze kan erbij! Ze raakt de zoom van Jezus’ jas aan en bam – ze geneest.

Jezus draait zich om: ‘Wie heeft mijn kleren aangeraakt?’ De vrouw schrikt. Shit, betrapt! Maar Jezus wil haar helemaal niet de les lezen. Hoe belangrijk zijn afspraak ook is waar hij naar onderweg is, hij stopt, neemt de tijd, kijkt haar in de ogen en praat met haar.

De heilige geest

Zo persoonlijk is Jezus en zo wil hij ook met jou en mij omgaan. Hij neemt graag uitgebreid de tijd om je te spreken. Oogcontact wordt ingewikkeld natuurlijk, maar er is een uitstekend alternatief.

Jezus is nu in de hemel, maar hij heeft zijn Geest hier achtergelaten. En die is zelfs nóg persoonlijker, want als jij in Jezus gelooft, leeft zijn Geest in jou. Daar hoef jij niets voor te doen, die krijg je er gratis bij.

Een gentleman

Jezus was een gentleman – zijn Geest is dat ook. Hij dringt zich niet aan je op, hij tettert niet overal doorheen, zo van: ‘Hé, je moet dit doen! Hallo, stop, die kant op! Aah, wat doe je nu?!’ Hij wacht tot je hem de kans geeft om iets te zeggen. Anders werkt het niet.

Als mijn vriendin en ik door elkaar heen kleppen, begrijpen we elkaar ook niet. Het is dus handig als ik mijn mond houd als de Geest wat wil vertellen.

Geef God de kans

Als je wilt dat hij je helpt, is dat echt niet zo ingewikkeld. Vraag hem simpelweg: ‘Wat vind u ervan? Wat moet ik doen?’ Probeer het. Geef hem de kans en hij helpt je graag.

Ik ging bijvoorbeeld solliciteren. Ik zag genoeg voordelen van die baan, maar ook een hele hoop bezwaren. Zelf wist ik echt niet wat ik moest doen. Ik heb God gevraagd me te helpen en ik kreeg antwoord.

Nee, ik hoorde geen bulderende stem uit de hemel galmen. Maar na een gesprek met een goede vriend was ik er over uit. Ik herkende de geest van Jezus in zijn adviezen. Ik wist dat dit het antwoord was voor mij. Ik nam de baan.

Zet je oren open

Dit is maar één manier waarop Jezus via zijn Geest communiceert. Hoe hij met jou praat, is persoonlijk en afhankelijk van wat het beste voor jou werkt. Het kan dus op allerlei manieren: via gedachten, andere mensen, je omgeving, de Bijbel, een liedje, noem maar op. Hij is creatief genoeg. En hij heeft je veel goeds te vertellen. Dus: zet je oren open en houd je mond.

 1. Wat is volgens jou de boodschap van dit filmpje?
 2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan? 
 3. Bid jij? Zo ja, hoe?
 4. Over welke onderwerpen zou je graag willen dat God tegen jou spreekt?

De Bijbel over Gods communicatie

Francien stelt zich in deze Denkstof de vraag hoe God met mensen communiceert – hoe God met jou communiceert. Ze komt tot de conclusie dat Jezus Gods grootste signaal was en dat deze Jezus nu nog steeds via zijn Geest berichten aan ons doorgeeft.

Lees Johannes 1:1-2 en Johannes 1:14

“In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.”

 1. Hier staat dat Jezus een ‘uitspraak’ van God is. Die bleef eerst bij God zelf, maar bereikte uiteindelijk onze aarde. Jezus is Gods grootste signaal, duidelijkste uitspraak, zijn Woord. Kun je een paar dingen noemen waarin Jezus lijkt op God?
 2. Is het niet teleurstellend weinig als God ‘alleen maar’ via Jezus communiceert met ons? Heb je meer nodig?

Laat wie dorst heeft drinken

Lees Johannes 7:37-39 

Dit vindt plaats op het Loofhuttenfeest, een Joods feest waarop herdacht wordt hoe de Joden in Esthers tijd werden gered. Er was dan ook altijd een bijzondere optocht waarin kruiken vol water werden gedragen. Water betekende in Israël leven of dood: het is er erg droog en fris, gezond water vind je er niet veel. Stromend water werd daarom ook wel ‘levend water’ genoemd. Het bruiste, kolkte, bewoog, zag er bijna levend uit en het gaf ook leven. En dan gebeurt dit:

“Op de laatste dag, het hoogtepunt van het feest, stond Jezus in de tempel, en hij riep: ‘Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken! “Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft,” zo zegt de Schrift.’ Hiermee doelde hij op de Geest die zij die in hem geloofden zouden ontvangen; de Geest was er namelijk nog niet, want Jezus was nog niet tot Gods majesteit verheven.”

Pinksteren - de manifestatie van de geest

Jezus citeert hier uit zijn hoofd Jesaja 55:1 

Daar staat dat er een tijd zal komen dat iedereen gratis te eten en te drinken zal krijgen. Hij past dat toe op de heilige Geest. Dat ‘hij was nog niet tot Gods majesteit verheven’ slaat op Jezus’ Hemelvaart. Pas als Jezus ‘weg’ is naar de hemel is er hier plek voor zijn Geest. Die manifesteert zich met Pinksteren.

 1. Hoe typeert Jezus hier wat de Heilige Geest doet?
 2. Herken je dat? Merk je inderdaad dat God bezig is met gelovige mensen?

Dit wordt ook al mooi voorspeld in het Oude Testament.

Een nieuw hart en een nieuwe geest

Lees Ezechiël 36:26-27

“Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven. Ik zal jullie mijn geest geven en zorgen dat jullie volgens mijn wetten leven en mijn regels in acht nemen.

 1. Wat doet de Heilige Geest volgens Ezechiël? Herken je dat?
 2. Francien noemt drukte en herrie een belemmering om naar God te luisteren. Stilte en rust zijn dan een oplossing om ‘af te stemmen’ op hem. Kun je andere ‘stoorzenders’ of ‘ruis’ noemen in de communicatie met God? En hoe maak je de lijnen open?
 3. Hoe communiceert God met jou persoonlijk?

Meer informatie over Gods communicatie

Ontdek meer
God spreekt ook indirect tot mensen, bijvoorbeeld door zijn schepping. Neem eens tijd om te ontdekken op welke manier God nog meer tot jou spreekt. Denk bijvoorbeeld aan de natuur, kunst, muziek, de Bijbel, vriendschap, ontmoetingen enzovoort.

Spiritualiteitswijzer
Vul de spiritualiteitswijzer in en zie welke geestelijke taal bij jouw persoonlijkheid en karakter past. En hoe jij je verder in deze taal kunt bekwamen.

Boeken
Een prima boek over de Heilige Geest is Meer Geest in de gemeente van Willem Ouweneel, of Gereedschapskist van de Heilige Geest van ds. M.M. van Campen.

Googelen
Zoek op Youtube op ‘taizé’ en ‘holy spirit’. Dan vind je verschillende mooie liederen die de Heilige Geest uitnodigen contact met je te maken.

Films
In de evangelische boekhandel kun je verschillende prachtige films vinden over opwekkingen en bijzondere gebeurtenissen die alles met de Heilige Geest te maken hebben. Vraag een medewerker om tips.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡