Ga naar submenu Ga naar zoekveld

S.S.R.-N.U. | “Dat niet-christenen ook lid kunnen worden, vind ik fijn”

6 februari 2019 · Leestijd 4 min

Vier jaar geleden maakte Dorine (21) tijdens een introweek kennis met S.S.R.-N.U. in Utrecht. Nu zit ze zelf in het bestuur van de vereniging, als vicevoorzitter. “Dat is echt een kroon op mijn tijd hier.”

Over S.S.R.-N.U.

“Op de vaste avonden houden we borrels. We hebben een eigen sociëteit met een bar, waar je lekker kan bijkletsen. Soms houden we ook lezingen of feesten. Als je lid wordt van S.S.R.-N.U. ga je ook bij een dispuut; een kleinere groep binnen de vereniging met een eigen karakter. Zo hebben we bijvoorbeeld het illuster meisjesdispuut I.O.V.E., het edel dispuut Quist, en het diligente dispuut Ph.A.E.D.O. De betekenis van de dispuutsnamen blijft geheim, totdat je bij een dispuut gaat. Zo deel je naast speciale dispuutskleding en -tradities, ook nog een geheim met je dispuutsgenoten. De disputen hebben eens in de twee weken op woensdag een gezellige avond, waarop je bijvoorbeeld naar de film gaat, of gaat bowlen.

We organiseren ook vormende avonden. Die draaien vaak om het geloof, maar we kunnen het ook over andere dingen hebben. We hebben als vereniging een christelijke grondslag en een christelijk karakter, maar we hebben ook leden die niet geloven. Ook willen we ervoor zorgen dat al onze activiteiten toegankelijk blijven voor al onze leden. 

Onze vereniging organiseert ook Bijbelkringen, waar je je vrijwillig voor aan kunt melden. Ook onze niet-gelovige leden melden zich daar wel eens voor aan. Dat levert veel interessante gesprekken op.” 

Klein maar fijn

 “De sfeer van S.S.R.-N.U. trok mij heel erg. Het voelde heel anders dan bij andere verenigingen. Door de kleinschaligheid van onze vereniging kent iedereen elkaar. Je bent hier niet zo anoniem en je voelt je echt welkom. 

Het christelijke karakter van de vereniging was ook belangrijk voor me. Ik ben zelf christelijk opgevoed en vind het mooi dat ik mijn geloof hier verder kan uitdiepen. Dat ook leden die niet christelijk zijn worden toegelaten, geeft mij een fijn gevoel. Er is hier echt de ruimte om zelf je geloof te ontdekken, je wordt niet een bepaalde richting uitgeduwd. We hoeven niet allemaal hetzelfde idee te hebben over het geloof.

We zijn een hele persoonlijke vereniging, waarvan de leden altijd oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Dat combineren we met de tradities, feesten en borrels van een ‘echte studentenvereniging’.”

afbeelding

Drie pijlers

“We hebben als vereniging drie pijlers: De gezelligheid, de persoonlijke en christelijke vorming, en de maatschappelijke betrokkenheid. Voor die laatste pijler hebben we onderverenigingen die het hele jaar door kleine acties houden. Op zondagen kunnen mensen bijvoorbeeld na de kerk af en toe een kopje koffie of thee komen drinken bij ons. Dan zamelen we ook geld in voor het goede doel, door middel van donaties en zelfgebakken taarten. 

Dit jaar hebben we ook een grote inzamelingsactie gehouden. We hebben met alle leden gekozen om dit voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie te doen. We hebben onder andere geld ingezameld met een veiling, en leden konden ook bieden om het haar van onze voorzitster blauw te verven. Dat heeft een mooi bedrag opgeleverd, waar we heel blij mee zijn. We hebben wel gezorgd dat we naast onze studentikoze acties het doel van 113 serieus namen. Zo heeft een vrijwilliger van 113 een lezing bij ons gehouden.”

Open avond

“Komende donderdag (7 februari) heeft onze vereniging een open avond. Dan is er een lezing waarop sprekers met christelijke, joodse islamitische achtergronden over het scheppingsverhaal komen praten, en gaan we daar met zijn allen over praten. Daarna is er een borrel, en om 23:00 hebben we een feest met als thema: Dynamische Duo’s. We wilden op onze open avond feest en diepgang combineren, zodat de bezoekers al die aspecten van onze vereniging kunnen meemaken.”

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 1906

Sociëteiten: Eén pand, aan de oude gracht

Hoeveelheid leden: Ongeveer 160

Motto: Libertos ex Veritate 

Site: www.ssr-nu.nl

Vaste avond: Elke dinsdag en donderdag open voor leden, om de week op woensdag dispuutavonden.

Eerste couplet verenigingslied:

Sociëtas hef omhoog uw banier 

Uw vrijheidsleuze zo schoon en zo fier

Geen ijdele klanke, geen valse schijn

Maar heerlijk wezen moet zij ons zijn

Libertas ex Veritate!

Libertas ex Veritate!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡