Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spreekster Jannica over online blijven met God: "Ik voel Zijn aanwezigheid heel vaak niet"

1 september 2021 · Leestijd 4 min

Hoe blijft jouw verbinding met God goed? Wij vroegen BEAM Kerkdienstspreekster Jannica van Barneveld naar haar ervaring!

1. Hoe en waar vind jij God?

“Ik hoef God eigenlijk nooit te vinden. God is er altijd. Dichterbij dan mijn adem. Dichterbij dan mijn huid. Sinds mijn negende ben ik gedoopt met de heilige Geest en is God zelf permanent in mij komen wonen. Het enige wat ik hoef te doen, is mijn aandacht op hem te richten en hem de ruimte geven in mijn leven. Dat doe ik door met God te praten, door stil te zijn, te luisteren en in de Bijbel te lezen.”

2. Wat doe jij, wanneer je Gods aanwezigheid niet voelt?

“Ik voel Gods aanwezigheid heel vaak niet. Ik weet dat hij er is. Het helpt mij om aanbiddingsmuziek aan te zetten, om dat weer te beseffen. Door aanbiddingsmuziek word ik herinnerd aan wie God is en wat hij heeft gedaan. Of besef ik dan weer hoe dichtbij God is, hoe trouw hij is en dat hij in mij leeft. Het helpt mij dus om de waarheid over God op te zoeken in muziek of de Bijbel. Daardoor ga ik niet twijfelen aan Gods aanwezigheid, op momenten dat ik hem niet voel. Als je Gods aanwezigheid afhankelijk maakt van gevoel, kan je geloof instabiel worden. Jouw gevoel wordt namelijk ook door veel andere dingen beïnvloed. Als ik God wél voel, geniet ik daar enorm van!”

3. Waarom blijf je God tóch steeds opzoeken?

“Omdat ik een relatie met hem heb. God voelt onmisbaar in mijn leven. Ik ben afhankelijk van hem en voel mij veilig bij hem. Bij God komt telkens weer heel veel liefde en waarheid vandaan. Als ik naar God kijk en hem opzoek, worden sommige dingen waar ik mij erg zorgen om maak, minder belangrijk. Het leven wordt eigenlijk wat lichter. Dan zie ik waarom ik besta, hoeveel zegeningen ik elke dag krijg en wat ik mag doen.”

4. Hoe versta jij Gods stem?

“Door heel veel te luisteren. En dat is soms nog best lastig. Het heeft mij geholpen om het gewoon te oefenen. Soms krijg je een heel sterk gevoel over iets, dat je iets moet doen. Het zijn gedachten die blijven hangen. Doe het dan gewoon eens en kijk wat er gebeurt. Opschrijven wat ik van God denk te horen, heeft mij ook geholpen. Dan kun je het later teruglezen en ontdekken of het klopt. Er is een aantal momenten in mijn leven geweest, waarop ik Gods stem heel duidelijk heb verstaan. Er zijn ook heel veel momenten dat ik twijfel of het mijn eigen stem is of die van God. Ik maak mij er eigenlijk niet zo druk om. Ik geloof dat God op andere manieren kan spreken. Bij mij spreekt God vaak via mijn gevoel. Zo voel ik vaak wat het juiste is om te doen, of om niet te doen.”

5. Uit welke bijbeltekst haal jij hoop of kracht?

“Haha, deze vraag hoor ik vaak. Ik doe niet aan lievelingsteksten. Nee, ik merk juist dat sommige teksten in de Bijbel mij opeens kunnen raken, wanneer ik ze goed bestudeer. Ik word dus elke keer door andere verzen verbaasd. Dit is toch wel een van de favorieten: ‘U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand …’ (Psalm 23:5) Deze bijbeltekst gaf mij heel veel hoop, toen ik een levertransplantatie had ondergaan. Ik begreep niets van wat er gebeurd was, maar wist door deze tekst zeker: de vijand mag toekijken terwijl ik aan een feestmaal zit met God. Wat er ook gebeurt: bij God ben ik veilig. Hij heeft de dood en al het lijden overwonnen!”

Lees ook hoe Remy Splinter en Shelton Telesford in verbinding blijven met God!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡