Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sporttips van Paulus

8 februari 2017 · Leestijd 3 min

Paulus is een sportieve discipel. Hij is dan ook dé man die jou goede sporttips kan geven. Hij schreef 25% van het Nieuwe Testament en hier zijn heel wat tips uit te halen.

Zwaardvechten

Paulus is veel en vaak bezig met vechtsporten. In zijn brief aan de Efeziërs legt hij uitgebreid uit wat belangrijk is bij een wapenrusting:

“Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst, de inzet van het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden.” (Efeziërs 6: 13 – 17)

Wilskracht oefenen

Onze vriend Paulus schrijft regelmatig over wilskracht en discipline in je denken. Als jij een rondje hardloopt, stop je niet met rennen wanneer je buiten adem raakt. Je brengt de wilskracht en discipline op om jezelf te blijven pushen tot je je doel bereikt. Ook Paulus ervaart deze strijd in zijn denken:

Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik.” (Romeinen 7: 19)

Zijn tip is om deze wilskracht te blijven oefenen en dit vooral niet op eigen kracht te doen aangezien God je hier mee wil helpen.

Rennen & Boksen

Paulus schrijft zijn brieven in een cultuur en tijd waar sport een groot onderdeel was van de entertainmentbranche. De hele bevolking trok naar een stadion om gladiatoren gevechten of - een oude versie van - atletiek te zien. Hier komen de tips:

“Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.” (1 Korinthiërs 9: 24 – 27)

Prisonbreak

Paulus was geen vrienden met de regering: Dit had te maken met de radicale uitspraken die hij deed en dat hij hier niet mee stopte, waar de regering ook mee dreigde. De gevangenis was zo ongeveer zijn tweede huis. Hier een tip van Paulus als je uit de gevangenis wilt ontsnappen:

“Om middernacht waren Paulus en Silas in de gevangenis aan het bidden en zongen ze lofliederen voor God. De andere gevangenen luisterden aandachtig naar hen. Plotseling deed zich een hevige aardschok voor, zodat de gevangenis op haar grondvesten trilde; alle deuren sprongen open en bij iedereen schoten de boeien los.” (Handelingen 16: 25 – 26)

Het weekthema is sport, maar heb je niet echt zin om te bewegen? Paulus was een intelligente man en dit is te merken aan de manier waarop hij zijn Bijbelboeken schreef. Deze brieven lezen valt in de categorie denksport. Je hebt door dit artikel te lezen dus al gesport. Score.

Volg je ons eigenlijk al op Instagram (eobeam) en Snapchat (eo_beam)? Is vet leuk.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡