Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sommige christenen over het coronavaccin: “Ik vertrouw liever op God dan op de medische wereld”

1 maart 2021 · Leestijd 3 min

Sinds 6 januari dit jaar kunnen wij in Nederland een prik krijgen tegen het coronavirus. En hier zijn véél verschillende meningen over. Sommige mensen krijgen de prik liever vandaag dan morgen en anderen hebben hun twijfels. Ook christenen. Tenminste, sommige van hen. In het programma Danny’s wereld gaat Danny Ghosen in gesprek met gelovigen die hebben besloten om zich niet te laten inenten tegen het coronavirus.

Danny spreekt tijdens het programma verschillende christenen, waaronder Corine en Wim. Samen hebben zij vier kinderen. Corine legt uit hoe zij denkt over vaccins: “Het is altijd een lastig punt. Aan de ene kant wil ik als ouder de verantwoordelijk nemen om zo goed mogelijk voor mijn kinderen te zorgen. Aan de andere kant geloven wij dat ons leven in Gods hand is. Ik ben een mens dus ik heb vaak de neiging om me door angst te laten leiden. Maar toch geloof ik dat God voor ons zal zorgen. Zelfs als ik ziek word. Het gaat niet om het leven hier op aarde, maar om het eeuwige leven dat we voor ons hebben.”

Lopen we God niet voor de voeten?

Danny vaart een stukje mee met een christelijke binnenvaartschipper. De schipper vraagt zich af of het inenten tegen het coronavirus echt nodig is: “Lopen we God dan niet voor de voeten? Eerst leven we ons leven zonder God en vervolgens worden we ziek omdat we ons niet aan Zijn wetgeving houden. Om het vaccin dan als een geschenk van God te zien, zie ik als een stap te ver.” Na de boottocht brengt Danny een bezoek aan evangelisten van ‘Jezus Leeft’, die ook hun twijfels bij het vaccin hebben. Evangelist Florens: “Wij geloven dat God voor ons zorgt. Hierdoor weten we dat ons leven hier eindig is. Maar om ons heen zie ik dat mensen ons leven willen controleren. Mensen proberen hier op aarde een eeuwig te leven te creëren. Het coronavaccin zie ik als een test om dit te proberen.”

Begrip

Danny doet zijn best de christenen te begrijpen. Zo vraagt de presentator aan één van hen of het vaccin niet als een geschenk van God kan worden gezien. Zoals een instrument dat God aan de mens geeft om te gebruiken tegen het virus. “Want heeft God het niet erg druk met genezen als wij allemaal niets doen tegen het virus?” De man (naam onbekend) antwoord: “We hebben allemaal onze eigen verantwoordelijkheid en die moeten we ook gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je jezelf in gevaar brengt, maar Jezus heeft wel gezegd dat je een medicijn moet gebruiken wanneer je ziek bent. En niet wanneer je niet ziek bent. Ik wil mijn vertrouwen niet stellen op de medische wereld, die een techniek ontwikkelt waarvan niemand weet hoe dat loopt. Dan vertrouw ik liever op God die ons leven leidt en ons immuunsysteem gemaakt heeft.”

Danny sprak met christenen die duidelijk tegen het coronavaccin zijn. Benieuwd naar een andere kant van het verhaal? Onze collega’s van Eva gingen in gesprek met huisarts Wieke, die antwoord geeft op 17 kritische vragen over het vaccin (én daarmee juist soms de christenen uit het interview met Danny tegenspreekt!).

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡