Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Solo: A Star Wars Story | "Geen memorabele film"

2 juni 2018 · Leestijd 4 min

Het is pas vijf maanden sinds de vorige Star Wars film, The Last Jedi, en nu krijgen we alweer een film die zich lang geleden afspeelt in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan. The Last Jedi was de ananas-op-pizza onder de Star Wars films. Er wordt nu nog steeds gebekvecht of deze film de beste/slechtste Star Wars allertijden was. Waar de fans het wel over eens waren, was dat niemand behoefte had aan een spin-off over het leven van een jonge Han Solo. Maar we leven nu eenmaal in een tijd waarin elke Star Wars figurant zijn eigen film krijgt, en dus draait sinds kort Solo: A Star Wars Story in de bioscoop.

Solo – Een valse start

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De berichten over hoe het achter de schermen ging, zorgden niet bepaald voor vertrouwen. Eerst werden de frisse regisseurs Lord en Miller op straat gezet en nam de ervaren Ron Howard het over. Volgens de geruchten wilden zijn voorgangers van Solo: A Star Wars Story een comedy maken, maar zag Disney dat niet zitten. Howard moest met zijn filmervaring ervoor zorgen dat Solo een veiligere film zou worden. Hij heeft dan ook het overgrote deel van de film opnieuw geschoten. Problemen op de set zijn meestal slecht nieuws. Justice League heeft vorig jaar overtuigend bewezen wat een puinhoop een film kan worden als meerdere regisseurs aan dezelfde film werken. Die ellende blijft Solo gelukkig bespaard, maar al het frisse is wel uit de film geperst.

Goed gecast

Laten we positief beginnen. Ondanks dat Harrison Ford natuurlijk de enige echte Han Solo is, weet Alden Ehrenreich (Hail, Caesar!) te overtuigen. Niet alleen hij, maar ook de rest van de (menselijke) cast verricht uitstekend werk. Niet iedereen heeft evenveel te doen. Zo had ik graag meer gezien van de schurk Dryden Vos, gespeeld door Paul Bettany. In de korte tijd dat hij in beeld is, steelt hij de show met zijn instabiele gedrag. Ook Woody Harrelson als mentorfiguur Beckett en Donald Glover als een jonge, maar daarom niet minder gladde, Lando Calrissian drukken hun stempel op de film. Met de actie zit het ook goed. Voor de verandering staat niet de toekomst van het hele heelal op het spel, waardoor alles persoonlijker aanvoelt.    

Het is een vrij standaard, kleurloze film geworden die geen risico’s durft te nemen.

Waar het misgaat is dat deze film ‘Star Wars’ in de titel heeft. Voor een dertien-in-een-dozijn overval film kan Solo prima door, maar het mist de magie die Star Wars hoort te hebben. Het is een vrij standaard, kleurloze film geworden die geen risico’s durft te nemen. Een paar van de irritante ruimtewezens en robots deden me zelfs denken aan de prequels. (De eerste drie Star Wars films die gehaat worden door de fans.)

Volgende keer beter

Uiteindelijk zie ik het toch hoopvol in. Ik ben ervan overtuigd dat het wel degelijk mogelijk is om een goede film te maken met deze cast. Zorg voor een beter script, een cameraman van wie de lievelingskleuren niet grijs en bruin zijn en een regisseur die snapt dat de magie van Star Wars niet zit in het maken van zo veel mogelijk verwijzingen naar andere en betere films. Dan zou je al een heel eind moeten komen.

Conclusie 'A Star Wars Story'

Solo is standaard, redelijk voorspelbaar en af en toe zelfs een beetje saai. De cast maakt een hoop goed, maar niet genoeg om de film memorabel te maken.   

Kijkwijzer

Seks en bloot: 0/5
Bloed en geweld: 2/5
Grof taalgebruik: 0.5/5
Humor: 1/5 

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡