Ga naar submenu Ga naar zoekveld

''Soldaat spelen was een jongensdroom die uitkwam''

21 mei 2016 · Leestijd 3 min

Uruzgan, 2008. Een Nederlandse soldaat opent zonder toestemming het vuur op een verdachte Afghaan, met een officieel onderzoek als gevolg. De uiterst realistisch film Kamp Holland gaat over hoe ver je gaat voor vriendschap en loyaliteit. Defensie was onder de indruk van hoe realistisch de film is. BEAM sprak met hoofdrolspeler Matthijs van de Sande Bakhuyzen, onder andere bekend van Afblijven en De Ontsnapping.

''Tijdens de voorbereidingen en de opnames hebben we veel hulp gekregen van defensie. Een paar weken voor het draaien hebben we een bootcamp gedaan met Uruzganveteranen. Met hen gingen we over de heide marcheren en oefeningen doen. We werden echt gedrild. Ik heb heel weinig geslapen, we moesten om de beurt wachtlopen. Dat was heel gaaf. Voor het maken van deze film, wist ik eigenlijk niks van het leger af. Ik vond oorlog altijd hypocriet, maar voor het leger, de jongens en waar zij doorheengaan heb ik diep respect gekregen.’’ ‘’Vijf maanden voor de film begon ik met trainen. Ik wilde een autoritair personage spelen en fysiek én mentaal in de huid van een soldaat kruipen. Soldaat spelen was ook wel een beetje een jongensdroom, natuurlijk. Ik besefte tijdens het draaien: ik heb een verantwoordelijkheid om dit verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Dit is geen grapje, er zijn mensen die dit doen.'' Defensie was onder de indruk van hoe realistisch de film is: dat is nogal wat!
‘’Absoluut. We hebben dan ook veel hulp van ze gekregen hoor. We hebben gefilmd op terrein van defensie, zodat zij ons advies konden geven. Dat is ook het bizarre aan deze film: het is echt. Het oorlogsdrama waar de film over gaat is echt gebeurd, maar het beeld dat je in de film krijgt van het leger, laat ook gewoon zien hoe het er vandaag nog steeds aan toe gaat. We hebben dan ook keihard gewerkt om ‘m zo realistisch mogelijk te maken. Ik heb een hele nieuwe kijk gekregen op het leger.’’ ''Ik lees weleens in de krant dat er militairen dood zijn, dat is nu dichtbij gekomen. Die mensen hebben een gezicht gekregen voor mij, dat is ook wat we met de film beogen. Kamp Holland laat zien hoe het er eigenlijk aan toegaat in oorlogsgebied en hoe moeilijk deze oorlog was, hoe lastig oorlog sowieso is. Het is heel dubbel allemaal. Je weet niet tegen wie je vecht. Wie verdient de sympathie? Zijn wij automatisch goed omdat wij Nederland zijn? Het is heel complex.'' Kamp Holland is morgenavond (22 mei) te zien op NPO3 om 20.25.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡