Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sofie: “Ik woon op kamers in de achtertuin van mijn ouders”

25 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Sofie (19) gaat binnenkort op kamers, maar toch niet helemaal. Op dit moment wordt de garage in de achtertuin van haar ouders omgebouwd tot een huisje. Ze krijgt een eigen keukentje, badkamer en woonkamertje. “Net een Ikea-huisje”, lacht Sofie. “Ik weet nu al dat ik mijn was gewoon bij mijn moeder blijf brengen hoor!”

“Ik ben eerstejaars student verpleegkunde. Ik wil graag wat meer zelfstandigheid, maar ik zie het echt niet zitten om aan het eind van mijn studie met een gigantische studieschuld te blijven zitten. Gelukkig kwamen mijn ouders met het idee om de garage in de achtertuin te verbouwen tot een huisje voor mij. We zien het als een goede investering, want mijn broertjes en zusje kunnen er later ook gebruik van maken en mijn moeder zou eventueel daarna nog een bed & breakfast kunnen beginnen.”

“We hebben van tevoren al goede afspraken gemaakt. Zolang ik geen vast inkomen heb, hoef ik geen huur te betalen. Mijn moeder vindt wel dat ik heel lang douche, ik vind dat dit meevalt. Maar daar moet ik met een beetje pech misschien wel aan mee betalen. Ik kan altijd met mijn gezin mee eten, maar dan moet ik dat wel even op tijd laten weten. Als ik zelf kook en eet, betaal ik dit. Best wel ideaal, want als ik op een gegeven moment blut ben, schuif ik gewoon elke avond aan bij mijn ouders! Mijn broertje krijgt mijn slaapkamer en in de lege kamer komen een logeerbed en de strijkplank van mijn moeder.”

“Mensen reageren verbaast en vragen zich af of ik het niet saai vind dat ik niet ‘echt’ op kamers ga. Het lijkt me leuk om huisgenoten te hebben, maar ik ken mezelf en ik heb veel behoefte aan rust. Ik denk dat ik die rust meer vind in de achtertuin van mijn ouders dan in een gemiddeld studentenhuis. Ook kan ik altijd door de tuin naar mijn gezin lopen en heb ik, juist omdat ik een eigen plekje heb, de mogelijkheid om vrienden bij me uit te nodigen. Ik weet vrij zeker dat ik me niet eenzaam ga voelen! Binnenkort verhuis ik naar de achtertuin en volgens mij vinden mijn ouders het stiekem wel fijn dat hun oudste dochter voorlopig nog dichtbij blijft.” 

Trouwens, om verwarring te voorkomen. Wat je op de foto ziet is niet de achtertuin van Sofie, hier is ze op vakantie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡