Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Snapchat, zelfspot en burn-outs: Dit betekent het om Generatie Z te zijn

16 februari 2022 · Leestijd 4 min

Ben jij tussen 1995 en 2010 geboren? GEFELICITEERD! Dat betekent dat je hoort bij Generatie Z. Maar wie zijn Gen Z’ers? Is het een gekke, nieuwe versie van de mensheid? Nou, blijf verder lezen. Wij hebben voor je uitgezocht wie je bent als je hoort bij Generatie Z.

Volgens sociologen groeit er ongeveer elke vijftien jaar een nieuwe generatie op. Je ouders zijn bijvoorbeeld Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970). En je oudere broer of zus kan bij Generatie Y, oftewel de Millenials horen (geboren tussen 1980 en 1995). Een generatie is een groep mensen die een paar dingen gemeen hebben door de tijd waarin ze zijn geboren, die andere generaties niet hebben. Daardoor vormen ze samen één generatie.

Zo ontstaat een generatie

Er zijn dus een aantal gebeurtenissen en veranderingen die ervoor hebben gezorgd dat jullie de stempel Generatie Z hebben gekregen. Het grootste is: jullie zijn de eerste generatie die geen wereld zonder het internet kent. School overleven zonder Google? Iemand BELLEN om te chillen? Jullie hebben geen idee hoe je ouders zo hebben kunnen leven. Dat je geboren bent met een telefoon in je hand, betekent ook dat je supersnel informatie kunt scannen, je goed weet wat echt of nep is en dat je de wereld in je broekzak hebt. Lang niet zo slecht dus dat internet, ook al beweren je ouders soms wat anders.

Doe de test om te ontdekken hoeveel procent jij Gen Z bent👇

Wie is Gen Z?

Kwam er 100% Gen Z uit de test? Dan zit je waarschijnlijk zo in elkaar: Je communiceert via Snapchat, hebt een perfecte Instagram Feed, laat je inspireren door video’s van Emma Chamberlain en haalt je dagelijkse dosis humor van TikTok. Je lacht om dingen die nergens op slaan en als je vandaag iets besteld, wil je het zo snel mogelijk is huis hebben. Je bent realistisch en durft niet snel risico’s te nemen waardoor je bijvoorbeeld wat langer wacht met seks. Het liefste wil je later een eigen bedrijfje of freelancen. Je vindt het belangrijk om uniek te zijn en dat iedereen gelijk aan elkaar is. Last but not least wil je goed voor de aarde zorgen door geen vlees te eten en heb je veel vrienden die struggelen met hun mentale gezondheid. Klopt dit een beetje…?

Zoomer_memes_banner

Wat komt er na Z?

We hebben nu generaties X, Y en Z gehad. Het alfabet stopt bij jullie, maar betekent dat dat de mensheid na jullie uitsterft? Gelukkig niet. Een nieuwe generatie staat namelijk alweer voor de deur: Generatie Alpha. Het zijn nu nog baby’s en kleutertjes, want het zijn de kinderen die vanaf 2015 geboren zijn. Er is nu al voorspeld dat die nieuwe generatie waarschijnlijk beter opgeleid is en sneller dan ooit technologische dingen bedenkt en meemaakt. Nu moet je je niet bedreigd voelen, want het wordt ook de meest verwende generatie. Dit komt omdat ouders steeds vaker kiezen voor één kind. Dit is natuurlijk gebaseerd op voorspellingen, dus wie weet dat er over vijftien jaar niks van blijkt te kloppen.

Wat kun je hiermee?

Het is hopelijk herkenbaar om eens te lezen wat typerend is voor jouw generatie en je kunt er ook nog wat van leren. Jij en je generatiegenoten lopen namelijk vaak tegen dezelfde problemen aan. Nog nooit was er bijvoorbeeld een generatie met zoveel mentale problemen. Goed om bij je vrienden en jezelf een oogje in het zeil te houden en met elkaar te blijven praten over dit soort dingen. Ook zijn jullie de eerste generatie die echt geconfronteerd wordt met de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde. Iets om je hard voor te maken. Het gaat tenslotte om jullie toekomst. Dit zijn die dingen die een generatie écht met elkaar verbindt.

BRON: Quest

Je zult maar een tiener zijn in het socialemediatijdperk

Lees ook over:

Je zult maar een tiener zijn in het socialemediatijdperk

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡