Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Skipper’ Theo haalt voor honderden euro’s aan voedsel uit containers

9 mei 2017 · Leestijd 3 min

De meeste mensen kopen hun avondeten, lunch en ontbijt bij de supermarkt, maar niet iedereen. Theo (26) is een zogeheten skipper, de Nederlandse vertaling van dumpsterdiver. Hij haalt drie keer per week voedsel uit containers en prullenbakken achter supermarkten en groothandels. “Ik verzamel 80% van mijn eten door te skippen.”

“Ik woon nu drie jaar in Huize Humus en al voordat ik er kwam, werd hier door mensen geskipt. We wonen in een leefgemeenschap met 9 volwassenen, een paar stellen en een paar singles. Mijn dochter van ruim 1 jaar woont hier ook. 2 dagen per week werk ik in mijn eigen bedrijf in zonnepanelen. De rest van mijn tijd breng ik door als pastor in CrossCulture in Nieuwegein.” “Als leefgemeenschap verzamelen we 80% van ons voedsel door te skippen. Daar besparen we zo’n 400-500 euro per week mee. In de zes jaar dat dit huis er is, is er dus voor bijna €150.000,- bespaard.
Al het bruikbare eten dat door supermarkten wordt weggegooid, halen wij uit de prullenbakken. Dat doen we voor een deel vanuit onze geloofsovertuiging, zorgen voor de aarde. Er ligt goed voedsel te verrotten! Waarom gebeurt dat?”

afbeelding

“Ik ben nog nooit ziek geworden van het eten dat ik heb geskipt. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is geen datum waarna het eten niet meer te eten is, dan verkleurt het soms hooguit een beetje. TGT (tenminste te gebruiken tot) zegt al veel meer, maar daar laten wij ons ook niet door leiden. Je moet het goed schoonmaken natuurlijk, maar je gaat anders naar voedsel kijken. Goed ruiken en proeven is veel belangrijker dan de datum die op een verpakking staat.”

We zijn weleens aangehouden

“Het tofste wat ik ooit heb gevonden? Ja, lastig. Vooral rond kerst is het echt bizar hoeveel er wordt weggegooid. We hebben een keer zoveel chocoladeletters gevonden dat we een stapel klem konden zetten tussen de vloer en het plafond. Echt heel cool, maar ook wel absurd natuurlijk.
We zijn wel eens aangehouden door de politie. Maar dan maak je een gezellig babbeltje en laat je zien wat een goede producten je uit de container vist. Dan zeggen ze meestal dat we het netjes moeten achterlaten en wensen ze ons een fijne avond.” “Van skippen leer je echt anders naar de voedselindustrie kijken. Mensen willen allemaal perfecte producten hebben die nog maximaal houdbaar zijn. Als we dat laten zitten wordt er ook niet zoveel weggegooid. Daarnaast gooien veel mensen die mij kennen ook bewuster weg, dan pop ik in hun gedachten op als ze iets weggooien. “Zou Theo dit nog eten?”” Ook skippen?
“Als je wilt beginnen met skippen, doe dat dan minstens een halfuur na sluitingstijd van de winkels en ga geen privéterrein op. Groothandels zijn ook aan te raden. Daar hoef je lang niet altijd te skippen, maar kun je gewoon vragen of er nog veel over datum is. Wij krijgen wel eens dozen vol paprika’s mee. Wat helpt is als je een deelproject hebt, zoals wij. Er eten vaak allerlei mensen mee, ook zwervers en daklozen. Als ze weten dat je het voor iets goeds doet willen ze nog wel eens iets makkelijker zijn.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡