Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAMs yoga-debat: "Ik geloof dat yoga door de duivel is bedacht"

23 februari 2021 · Leestijd 3 min

Yoga als christen, kan dat? In BEAMs yogadebat gaan Laurien en Silvana in gesprek over dit onderwerp. Silvana is bewegingstherapeut en ziet yoga als afgoderij. "Er zit kracht in de beweging die je maakt. Waar kniel je voor?"

Aanbid je met yoga andere goden?

"Ja, voor mij is yoga een zijn met god, de natuur en jezelf vanuit het Hindoeïsme. Het heeft een negatieve lading en ik geloof dat we als christenen daar ver vanaf moeten blijven. God zegt zelf: ‘Buig voor geen andere god dan voor mij.’ (Exodus 20:3). En dan ga ik niet in een bepaalde yogapositie – die bedacht is vanuit een Hindoeïstische god – op die manier buigen. Als fysiotherapeut merk ik dat mijn patiënten die zich met yoga bezighouden vaak ook naar tantra worden getrokken. En dan zie ik best veel heftige dingen voorbijkomen."

Is yoga bedacht door de duivel?

"Ja, dat geloof ik. Ik geloof dat yoga ons niet dichterbij God brengt, maar juist van Hem af. En wij Nederlanders hebben nogal de neiging om er een sausje overheen te gooien en te zeggen: ‘Als we dit en dat aanpassen, dan kunnen we het naar onze hand zetten.' En ja, ik geloof dat ademhalingstechnieken heel belangrijk zijn: diep in en uit, richting de buik ademhalen. Maar ik geloof niet dat we bepaalde yogaposities moeten doen. Ik geloof dat er kracht zit in de beweging die je doet. Kijk maar naar Daniël: hij koos ervoor om niet te knielen voor een standbeeld (Daniël 3). En hij koos er ook voor om wél in zijn kamer te knielen en te bidden voor God. Voor mij zitten daar heel duidelijke keuzes in: waar kniel je voor?"

"Ik geloof dat de wereld gebroken is. Zolang je niet een belijdend christen bent, en zolang je niet in God gelooft als de Weg, de Waarheid en het Leven, geloof ik dat je gebroken bent. Je kunt onder de invloed van de duivel staan. De dingen die niet geïnspireerd zijn door de Heilige Geest, zijn niet van God. God moet over dit soort thema's heel duidelijk spreken; dat yoga van hem is. Dat heeft hij tot mij nog niet gedaan."

Kan yoga je dichter bij God brengen?

"Pilates kan je ook dichterbij God brengen, of een wandeling of dansen. Yoga heeft mij verder bij God vandaan getrokken. Ik zie dat er ook heel veel negatieve ervaringen zijn. Dat komt door het Hindoeïstische; door tantra die daar heel erg op gebaseerd is met seksuele energieën. Daar kun je gewoon niet als jonge christen tussen staan. Daar heb je een stukje onderscheidingsvermogen en uitleg voor nodig."

"Ik geloof wel dat we die discussie aan mogen gaan. En elke keer mogen testen en proeven waar God tot ons spreekt van: ‘Hier is de grens en daar niet.’ Ik hoop dat jongeren het gesprek aan zullen gaan en dat ze ook oprecht gaan vragen en toetsen wat bij hen past."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡