Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Shelton Telesford over WAKE Event: “De oplossing tegen racisme begint bij de liefde van God”

2 juli 2020 · Leestijd 4 min

Op zaterdagavond 4 juli wordt het online jongeren-event WAKE georganiseerd vanuit Youth for Christ. Shelton Telesford (30) is één van de initiatiefnemers van WAKE en vertelt waarom het zo belangrijk is om over racisme te praten. “Het gebrek aan juiste informatie over racisme brengt soms meer verdeeldheid, dan het groepen verbind. Daarom willen we beide kanten laten horen. Niet alleen zwarte mensen, maar ook witte mensen vertellen tijdens WAKE hun verhaal en belevingen over racisme.”

‘Het staat vast dat ik racisme tegenkom in mijn leven’

Toen de media ontplofte na de dood van George Floyd, merkte Shelton voor het eerste de behoefte om zijn verhalen over racisme en discriminatie te delen. “Ik ben opgegroeid met het idee dat ik racisme in mijn leven zou merken. Daardoor voelde ik nooit de noodzaak om over mijn racistische gebeurtenissen te praten, want: ‘dit soort dingen gebeuren gewoon,’ dacht ik altijd. Tot het moment dat racisme ineens hot-topic werd door de gebeurtenissen in de VS.”

“Vrienden, familie, social media en televisie deelden allemaal verhalen over racisme en daardoor besefte ik pas dat het heel normaal is om over je persoonlijke verhalen te praten. Ik belde een goede vriendin om te vragen hoe zij deze rare situatie ervaarde, maar - als witte vrouw - voelde zij het probleem niet dichterbij komen. Vanuit die gedachte zijn we WAKE gestart, om een brug te slaan tussen de twee groepen. Aan de ene kant willen we kennis delen over racisme voor witte mensen en aan de andere kant de mogelijkheid geven aan zwarte mensen om hun persoonlijke verhaal te delen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

‘Racisme is een probleem, maar…’

“Ik zie dat veel mensen het probleem van racisme een eigen invulling geven, omdat ze de kennis niet hebben. ‘Racisme is een probleem, maar ik ben toch geen racist?’, ‘Racisme is een probleem, maar het is al zo lang geleden’, ‘Racisme is een probleem, maar het leeft niet in Nederland.’ Het gevaar is dat we er te makkelijk over denken, terwijl racisme een groot en structureel probleem is.”

“Als christen kunnen wij het perfecte voorbeeld geven om een oplossing te vinden tegen racisme. Wij kennen de liefde van God en dat is naar mijn idee het begin van de oplossing: naastenliefde, zoals in de Bijbel staat geschreven. Zo staat er deze krachtige boodschap in Marcus 12:31: ‘Heb je naaste lief, zoals jezelf.’ Wat is er nou mooier om die boodschap als christenen te delen aan de rest van de wereld?”

WAKE, dare to connect

“We willen de jongeren die kijken naar WAKE meegeven om de verbinding op te zoeken. Dare to connect, durf elkaar op te zoeken en het gesprek over racisme aan te gaan. Ik denk dat je de pijn die iemand heeft door racisme of discriminatie nooit zult ervaren, maar dat wil niet zeggen dat die pijn er niet is. Durf te erkennen dat dat iemand pijn heeft en het beste wat je dan kan doen is er voor diegene zijn.”

“Tijdens WAKE zorgen bekende artiesten zoals Dwight Dissels, Eline Bakker, Shock Elias, Damascus, maar ook doodnormale jongeren voor een prachtige combi van witte en zwarte mensen die allemaal dezelfde boodschap willen vertellen: op zoek naar Gods liefde. Dan maakt het niet uit wie je bent, bij welke groep je hoort of welke huidskleur je hebt, want God maakte ons allemaal naar zijn evenbeeld. Dat is iets wat ik met heel mijn hart geloof en wil vertellen aan iedereen.”

Zaterdagavond om 20:00 uur organiseert Youth for Christ samen met Stichting Present, Move-Community en Jong Protestant het WAKE Event en dat kun je hier volgen!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wij spraken verschillende jongeren over racisme en hoe zij racistisch gedrag ervaren. Lees hier al hun verhalen.

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡