Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Shelton Telesford spreekt in de BEAM Kerkdienst: “Een gebroken relatie met God is een persoonlijke keuze”

25 maart 2021 · Leestijd 4 min

Shelton Telesford spreekt zondag in de BEAM Kerkdienst over gebroken relaties. Een lastig onderwerp, want een gebroken relatie doet vaak pijn! Maar heeft hij daar zelf eigenlijk ervaring mee? En wat moet je doen als je een gebroken relatie met God hebt? Shelton geeft antwoord op deze (en meer) vragen die jullie hem via Instagram stelden!

Tirza: Heb je zelf wel eens een gebroken relatie gehad?

“Een gebroken relatie zie ik als een relatie die stuk gaat als gevolg van teleurstelling, pijn of verdriet. Dit kan bijvoorbeeld om een liefdes- of vriendschapsrelatie gaan. Zelf heb ik hier ook ervaring mee. Mijn vrouw en ik hebben al een relatie sinds de middelbare school: zij was 14, ik 15. Na een aantal jaar ging onze relatie stuk. We dachten beiden dat we niet meer bij elkaar zouden komen. Zelf ging ik daar niet goed mee om. Ik wilde mijzelf niet openstellen om het goed te maken. Er was bij haar veel pijn en verdriet, waardoor ik niet goed wist waar ik moest beginnen met het herstellen van de relatie. Ik moest mijzelf ertoe zetten om aan de relatie te werken.

Na een tijd hadden we ons voorgenomen om het weer te proberen. Voor de buitenwereld zag het eruit alsof alles gelijk goed was, maar in werkelijkheid moesten we nog veel oplossen. Het was dus niet in één keer gefikst, maar het kostte tijd en aandacht om de relatie te helen. Uiteindelijk kwam het goed en nu zijn we gelukkig getrouwd!”

Rosanne: Moet je een gebroken relatie altijd herstellen?

“De gebroken relatie tussen mijn vrouw en ik is hersteld, maar ik ben me ervan bewust dat dit niet bij iedereen zo gaat. Het is belangrijk om daar eerlijk over te zijn: sommige relaties gaan kapot en komen niet meer goed. Ik denk dat wij als mensen altijd een happy end wensen, maar de werkelijkheid is anders. De realiteit wijst erop dat sommige mensen nooit bij elkaar komen.”

Maria: Wat als je een gebroken relatie met God hebt?

“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de relatie tussen God en de mens de enige relatie is die altijd hersteld kan worden. Die relatie is niet vergelijkbaar met gebroken relaties tussen mensen. Toen de verkering tussen mijn vrouw en ik uitging, moest ik zelf de kracht vinden om onze relatie weer beter te maken. Het was nodig dat iemand de verbinding zocht. Wanneer het gaat om een gebroken relatie tussen God en mensen, geloof ik dat God altijd de verbinding zoekt. Hij heeft dat gedaan door Zijn zoon Jezus te geven, waardoor de eerste stap al is gezet. Wanneer wij dichterbij God willen komen, staat ons niks in de weg. Wij kunnen onze persoonlijke relatie met God zelf wel als gebroken beschouwen, maar dat is dan een eigen keuze. Bijvoorbeeld omdat wij er misschien nog niet klaar voor zijn om bij Hem terug te komen. Ik geloof dat God Zijn armen altijd openhoudt.”

Jefta: Is een gebroken relatie met God zondig?

“Het is menselijk om soms uit verbinding te staan met God. Om die reden denk ik dat een gebroken relatie met Hem dus niet persé zondig is. Wel denk ik dat zonden kunnen leiden tot een gebroken relatie. Hiermee bedoel ik dat verkeerde beslissingen in ons leven er soms voor kunnen zorgen dat onze relatie met God stuk gaat.”

Inge: Is het oké om als christen moeite te hebben met vergeven?

“Vergeven kan heel ingewikkeld zijn. Het maakt daarbij niet uit of je christen bent of niet. Wanneer iemand je pijn doet, kan dat heel diep gaan zitten. Wel denk ik dat het als christen makkelijker kan zijn om te vergeven, want we hebben een voorbeeld van een God die dat bij ons doet. Wanneer wij Hem onze slechte dingen voorleggen, weten wij dat Hij ons zal vergeven. Gods voorbeeld kan christenen ertoe zetten om dat na te volgen: wanneer God mij vergeeft voor dingen die ik verkeerd doe, kan ik een ander ook vergeven. Toch wil dit niet zeggen dat je als christen makkelijker zou moeten vergeven dan een niet-christen. Vergeven blijft lastig.”

Benieuwd naar de preek van Shelton? Kijk dan aanstaande zondag 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO 2 en YouTube

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡