Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Seks is gewoon fantastisch

28 juni 2017 · Leestijd 3 min

“Ik voel me schuldig, elke keer als ik seks heb met mijn vriendin”, “Ik kan niet van seks genieten, ook niet nu ik getrouwd ben” of: “Mijn ouders zouden mij vermoorden als ze horen dat ik al seks heb.” Deze zinnen – of afgeleiden daarvan – heb ik veelvuldig gehoord binnen de christelijke wereld. Ik schrik ervan. Vind het verschrikkelijk dat van het allermooiste wat er tussen man en vrouw mogelijk is, zoiets zwaarmoedigs en beladens is gemaakt. Alsof de last belangrijker is dan de lust.

Ik ben zelf totaal niet opgegroeid met het beeld dat seks iets slechts is. Mijn moeder bood bij mijn eerste vriendin al aan om de condooms te kopen, mocht ik het ‘zelf niet durven’. Niet om mij aan te zetten tot seksuele escapades, maar om mij geen overhaaste, domme beslissingen te laten maken. Mijn ouders verboden niets, maar negeerden het onderwerp ook niet. Zij vertelden waar ze zelf achter stonden en vervolgens mocht ik zelf een keus maken. Ik was 17 en zij waren niet dom. Het hoort onnoemelijk bij de leeftijd dat je er (digitaal) mee te maken krijgt. Dan kan je het onderwerp maar beter aan het licht brengen dan te laten rotten in de duisternis. En verbieden leidt 9 van de 10 keer toch tot het tegenovergestelde.

Uiteindelijk ben ik (pas) op mijn 19e ontmaagd door mijn toenmalige vriendin, waar ik al bijna een jaar een relatie mee had. Het was een (kort) magisch moment, waar ik oprecht en intens van heb genoten. Zij niet. Zij voelde zich schuldig tegenover haar ouders, die – naïef/blind als ze waren – dachten dat we apart sliepen op haar of mijn studentenkamer. Ze deed het met mij, omdat ze er zelf wel achterstond. Toch voelde ze elke keer weer de bestraffende vinger van haar ouders, de angst om hen teleur te stellen en tegelijkertijd niet de mogelijkheid om met hen hierover te kunnen praten.

Het schuldgevoel wint van genot.

In gesprekken die ik hier met christenvrienden over heb, komt telkens hetzelfde beeld naar voren: maagd of niet, de meesten van hen hebben niet per se een goed gevoel bij seks. Er hangt voor hen een te grote wolk van negativiteit omheen. Erin gestampt door kerk, opvoeding en omgeving. En als het huwelijk eenmaal is aangebroken, ligt er al zoveel bagage op de geslachtsgemeenschappelijke gebeurtenis dat ervan genieten een lastige opgave is (zie de documentaire Seks, God en Trouwringen, vanaf 10:48). Het schuldgevoel wint van genot.

Seks is iets wonderschoons

Ik hoop dat we vooral blijven beseffen dat seks – met de juiste persoon – iets wonderschoons is. Dat het daarom ook door Hem gemaakt is. Uiteindelijk hebben we alleen iets over ons eigen lijf te zeggen. Wanneer en met wie het gebeurt, dat is aan jou en niemand anders. Of je nou wel of niet wacht, het is jouw keus. Als je er maar goed over nagedacht hebt. Er met familie, vrienden, Hem over hebt kunnen praten wanneer je daar de behoefte toe had. En er - wanneer je er voor kiest - van kan genieten. Seks stijgt namelijk boven elk oordeel uit.

Seks is gewoon fantastisch.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡