Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sannes stagebegeleider maakte haar droom kapot: “Door zijn woorden werd ik depressief”

23 januari 2020 · Leestijd 3 min

Stagelopen kan ontzettend spannend zijn. Het is dan ook fijn als je een goede begeleider hebt die je verder kan helpen. Bij Sanne (nu 18) was dit helaas niet het geval. Haar stagebegeleider vertelde haar dat ze haar droomberoep, verpleegkundige, nooit zou kunnen uitoefenen. “Ik ging over dingen van mezelf twijfelen waar ik vóór deze woorden nog nooit aan had getwijfeld.”

"Vanaf mijn 4e wist ik het al: ik word verpleegkundige. Ik begon vol frisse moed aan de opleiding verpleegkunde en ik had het hier naar mijn zin. In het eerste jaar moest ik stagelopen. Ik koos voor een verzorgingstehuis in Amsterdam. Het was allemaal nieuw voor me, dus ik vond het best wel spannend."

Niet geschikt

"De band met mijn stagebegeleider maakte dit niet beter. We hadden niet echt positief contact en ik kreeg weinig begeleiding. Dat maakte de stage alleen maar spannender. Vlak voor de tussentijdse beoordeling vertelde hij me: “Je kunt geen verpleegkundige worden. Je toont te weinig initiatief en luistert niet naar cliënten. Je bent niet geschikt voor dit beroep, misschien kun je beter een andere baan zoeken.”

Depressie

"Door deze woorden begon ik onwijs aan mezelf te twijfelen. Wat als ik het echt niet kon? Ik kreeg een negatief zelfbeeld en dat werd steeds negatiever. Ik twijfelde aan dingen waar ik vóór deze woorden nog nooit had getwijfeld. Van mezelf ben ik al aardig onzeker, dus dit was de druppel die de emmer liet overlopen. Zo belandde ik in een depressie.

Ik vertelde mijn ouders over dit gesprek en zij schrokken hier echt van. Verder ging ik er niet over door, maar verborg ik wat het met mij deed en dat ik me steeds slechter voelde. Op een gegeven moment kwam mijn vader naar me toe en hij vroeg me: “Weet je zeker dat het goed gaat?” Het ging niet goed. Dat is het moment dat ik een psycholoog inschakelde, waar ik nog steeds bij in behandeling ben."

Tweede stagebedrijf

"In het tweede jaar van mijn opleiding moest ik bij een ander bedrijf stagelopen. Doodeng vond ik het! Ik zat middenin mijn depressie en door de negatieve ervaringen met het andere stagebedrijf werd ik nog terughoudender. Uiteindelijk vertelde ik het tegen mijn stagebegeleidster en gelukkig had zij veel begrip voor me. Ze ging er goed mee om en zorgde ervoor dat het ook voor mij leuk zou blijven. Deze stage was fijn en heb ik met een goede beoordeling afgesloten."

Boos op begeleider

"De opmerking van mijn eerste stagebegeleider heeft veel met me gedaan. Ik denk dat hij dit zelf niet doorhad, maar ik zou hem graag mijn verhaal willen vertellen zodat dit niet vaker gebeurt. Eerst was ik echt boos op hem, maar ondertussen ben ik erachter dat het niet veel zin meer heeft om nog boos op hem te zijn. Het duurde even, maar ik heb het hem vergeven.

Dit zou ik iedereen mee willen geven: let op wat je zegt! Zeg niet zomaar dingen, want woorden kunnen echt hard bij mensen aankomen. Mijn stagebegeleider heeft nog steeds impact op me, deze woorden vergeet ik niet zomaar. Zoveel kracht kunnen woorden dus hebben!"

Speak Life is het thema van de EO-Jongerendag 2020. Voor tickets en meer informatie: eojongerendag.nl

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡