Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sanne: "Seks voor het huwelijk kan, met een aantal voorwaarden"

28 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Sanne (24) is masterstudent pedagogische wetenschappen en was één van de jongeren die haar mening gaf over seks voor het huwelijk in de videoserie Denkstof. Ze is namelijk niet getrouwd, maar heeft wel seks. Ze beantwoordt alle vragen van presentator Joram over dit onderwerp.

Seks voor het huwelijk, ja of nee?

"Ja, maar wel met een aantal voorwaarden uiteraard. Het is heel belangrijk dat je een goede relatie hebt voor je hieraan begint, dat je zeker weet dat het echte liefde is voordat je zo intiem bent samen. Of het echte liefde is, kan je ontdekken door de tijd te nemen. Ook kun je er bijvoorbeeld over bidden. Ontdek of het niet alleen lust is, maar echt liefde."

Hoe gaat dit in jouw eigen relatie?

"Hier hebben we het uiteraard samen over gehad. We zijn allebei gelovig, maar dan nog kunnen gelovigen hier wel andere meningen over hebben. Ik heb het op een gegeven moment gewoon gevraagd: 'Joh, hoe denk jij hier eigenlijk over?' Toen hebben we besproken dat we elkaars mening respecteren en vooral geen haast maken.

Uiteindelijk kwam het moment dat we seks hadden, maar we hadden er dus echt al veel over gepraat en ook best wel lang gewacht omdat we het zeker wilden weten. Het moet je relatie versterken en niet in plaats van iets anders komen. We hebben ook nooit spijt gehad." 

Was je bang dat je de verkeerde keuze maakte?

"De eerste keer dat ik seks ging hebben, vond ik het wel spannend. Wat nou als mensen boos op me worden door mijn keuze of zich er allemaal mee gaan bemoeien? Maar dat viel heel erg mee uiteindelijk.

Ik praatte er veel over omdat ik het graag zeker wilde weten. Ik heb er veel over gepraat met mijn ouders en ja, dit was best wel awkward soms. Gelukkig zijn ze er best wel open over en kan ik altijd vragen wat ik wil. Ik stelde bijvoorbeeld vragen over de pil, maar niet over het 'doen' zelf. Dat bespreek ik dan weer niet met mijn ouders. Ik vind het fijn dat deze openheid er is, want ik hoor ook weleens verhalen van jongeren die dit soort dingen geheim houden voor hun ouders omdat ze er echt niet over kunnen praten samen." 

Kijk hier de hele aflevering over seks voor het huwelijk terug:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡