Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruth gooit haar leven om voor haar schoonmoeder

25 februari 2018 · Leestijd 3 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek dat net zo goed een liefdesroman of Hollywoodfilm kan zijn: Ruth.

Wat je niet wist over Bijbelboek Ruth

Aantal bladzijden Ruth: 5 (ben je dus zo doorheen!)
Aantal hoofdstukken:  4 stuks
Hoeveelste boek in de Bijbel:  #8
Betekenis naam (in Hebreeuws): Kameraad, vriend(in)
Populairste vers:  ‘Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Waar u sterft, zal ook ik sterven, en daar zal ik begraven worden.’ (Ruth 1:16-17). Vooral ook populair bij trouwdiensten.

Wat staat er eigenlijk in Ruth?

In Ruth leest je, de naam zegt het al, het bijzondere verhaal van Ruth, een vrouw uit Moab. Ze trouwt met een Israëliet (een buitenlander dus, zie Ruth 1:1-5). Haar man sterft veel te jong. Schoonmoeder Noömi, die ook haar man is verloren, zegt dat Ruth in Moab moet blijven en op zoek moet gaan naar een andere man, zodat ze een eigen gezin kan beginnen. Maar Ruth wil trouw blijven aan haar schoonmoeder en reist met haar mee naar een stad en land die vreemd zijn voor haar: Bethlehem in Juda (Ruth 1:6-22). Daar leert ze Boaz kennen, een familielid van haar overleden man (Ruth 2:1-23).

Noömi bedenkt een plan om Boaz over te halen dat hij doet wat hij moet doen voor zijn familie, namelijk ‘losser’ zijn (Ruth 3:1-18). Ruth gaat letterlijk aan Boaz’ voeten liggen, als hij ligt te slapen naast een hoop gerst op de dorsvloer. Lang verhaal kort: Boaz trouwt met Ruth en ze leven nog lang en gelukkig. Het meisje uit een vreemd volk dat trouw was aan haar schoonmoeder wordt daarmee zelfs de overgrootmoeder van koning David (Ruth 4:1-17).

Waarom JIJ dit Bijbelboek moet lezen?!

Reden 1: Het is kort en leest heerlijk weg. Reden 2: er zitten zoveel mooie, tijdloze thema’s in. Zoals trouw en loyaal zijn, andere steunen door dik en dun. Maar dit verhaal gaat ook over thema’s als recht en verdraagzaamheid (richting vreemdelingen).

En als je dan toch bezig bent...

Luister (en kijk) dan dit prachtie liedje dat Stef Bos maakte over Ruth. Ik hoop dat je Zuid-Afrikaans een beetje op orde is.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡