Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruimtevaartproject 'To Heaven' onderzoekt of de hemel bestaat: "Hackers proberen ons te stoppen"

23 februari 2021 · Leestijd 3 min

Met het project ‘To Heaven’ probeert een groep ruimtevaarders een onbemande raket zo ver mogelijk de ruimte in te komen. “Misschien lukt het ons om met wetenschap het bestaan van de hemel aan te tonen.”

Het is een druk jaar voor de ruimtevaart. Zo landde vorige week nog een raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de planeet Mars. Ook gaan er dit jaar nog vluchten naar de maan én er zijn veel losse plannen van bedrijven en mensen om de ruimte in te gaan. Eén van deze ideeën is het bijzondere project: ‘To Heaven’. Ron Mid, leider van de ruimtevaartgroep, vertelt: “Ons plan was om de 80 meter hoge raket Ziggurat zonder bemanning de ruimte in te sturen. Met de kennis van nu is alles mogelijk, dus wij wilden een poging doen om de raket een recordafstand het heelal in te laten vliegen. Wie weet zouden we zelfs de Goddelijke hemel kunnen bereiken. Wij willen bewijzen dat de wetenschap overal een antwoord op heeft, dus ook op vragen over het bestaan van een eventuele God. Als ons project zou slagen, bewijzen we dat we als mensen alles kunnen doen. We zouden wereldwijd bekend en gerespecteerd worden. Dat is waar we het voor doen.”

Goede communicatie

De groep, samengesteld door Mid, bestaat uit ruimtevaarders met allemaal verschillende nationaliteiten. Voor het project wonen de ruimtevaarders tijdelijk samen in de buurt van het ruimtevaartcentrum, waar zij aan de raket werken. Van tevoren was Mid bang dat zij moeilijk met elkaar zouden kunnen praten, aangezien niet elk lid even goed Engels spreekt. De leider legt uit dat ondanks deze taalbarrière, de communicatie goed verloopt. Ze verstaan elkaar namelijk op de manier die nodig is om aan het ruimteschip te werken: door computertaal.

Gehackt

Ron Mid was tot gister nog volledig overtuigd van het slagen van zijn project: “Vorige week kreeg NASA nog een ruimteschip op de planeet Mars. Als zij naar Mars kunnen, kunnen wij dit ook’, dachten we.” Dat bleek anders te lopen. Een onbekende hackersgroep nam gistermiddag het computersysteem van de ruimtevaarders over. Mid: “Eén van onze medewerkers had per ongeluk op een link in haar mail geklikt, waardoor de hackers ons systeem in konden. Ons systeem is nu gegijzeld. Dat betekent dat we nergens meer bij kunnen. Geen enkel bestand kan geopend worden. De hackgroep vraagt ons ook geen losgeld. Het lijkt erop dat zij er alles aan willen doen om het project te stoppen. We zijn allemaal totaal verward.”

De situatie lijkt onoplosbaar

Volgens Mid zijn direct verschillende beveiligingsteams ingezet om het systeem terug te winnen, maar Mid heeft weinig hoop: “De situatie lijkt onoplosbaar.” Hij denkt dat iedereen van het ruimtevaartteam deze week nog zal terugvliegen naar huis. Mid zegt: “Ik denk niet dat we nog bij elkaar komen. Dit plan heeft mij zoveel gekost. Ik heb geen geld en energie meer over voor nog een project als dit.”

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal jou bekend voor?

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡