Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruben: "Je kunt als drummer zeker je christelijke geloof uitdragen!"

22 november 2019 · Leestijd 3 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: Ruben van der Meulen.

Ruben is met de christelijke metalband Proclaim druk bezig met een nieuw album. Die hopen ze binnenkort uit te brengen en hierdoor het evangelie uit te dragen met de muziek die ze maken. Verder is hij als drummer actief in zijn eigen gemeente en probeert hij ook andere jongeren aan te spreken om muziek te maken voor Hem.

Kun je een bepaalde christelijke identiteit tonen als drummer?

“Jazeker kan dat. Ik heb er ook altijd erg bewust over nagedacht hoe ik als drummer die identiteit kan overbrengen op het podium. Zo draag ik bij elk optreden een pet met het kruis van Jezus om mijn geloof te laten zien. Op festivals waar ook veel reguliere bands staan kun je hierdoor duidelijk maken dat je er niet voor jezelf staat, maar ook om iets uit te dragen. We hebben ons talent van de Here gekregen en ik ben dankbaar dat ik dat met Proclaim kan gebruiken om iets van Zijn Glorie te laten zien.”

afbeelding

Hoe ga je te werk als drummer bij het schrijven van een nummer?

“De tekst schrijft mijn vader (die ook in de band zit) vaak en daarna laten we die zien aan de rest van de bandleden. Dan kijken we samen naar wat het nummer nodig heeft, welke sfeer we willen creëren en wat we willen laten horen aan de luisteraars. Als we dan een goede basis hebben met zang en gitaar kom ik erbij als drummer en probeer ik er een eigen tintje aan te geven. En dan maak ik dus bijvoorbeeld ook de drumsolo’s.”

Revelation of the King - Proclaim

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit als muzikant?   

“Ik hoop dat ik in ieder geval met Proclaim ons album binnenkort mag uitbrengen. Onze muziek wordt ook buiten de Nederlandse grenzen steeds meer gevonden. Zo mochten we al eens spelen op een festival in Zweden en is ons nummer Revelation of the King al gedraaid op een Amerikaans radiostation. Dus met alleen dit nummer hebben we al veel mensen buiten Nederland kunnen bereiken en ik hoop dat we met ons nieuwe album nog meer luisteraars kunnen laten genieten van onze muziek. In de metalwereld kunnen we dan de boodschap laten horen dat Jezus van ons allemaal houdt.”

Meer lezen over Jezus' licht in de metalwereld? Lees dit interview!

TEKST: CHRISTIAAN POSTHUMUS

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡