Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Robbert (18) zit bij het CDA: “Sommige mensen zijn goed in voetbal, ik in debatteren”

18 februari 2021 · Leestijd 5 min

Robbert (18) zit nog op de middelbare school, maar houdt zich bezig met iets wat voor veel jongeren een ver-van-mijn-bed-show is: hij zit in de politiek! Hij is vanaf zijn 15e al lid van de jongerenafdeling van het CDA (CDJA). Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart kan er zelfs op hem gestemd worden.

“Ik heb discussiëren altijd al superleuk gevonden. Dat zit er gewoon in. Sommige mensen zijn goed in voetbal, ik in debatteren. In de vierde van de middelbare school ging ik bij een debatclub. Hier ontdekte ik mijn debatteertalent. Mijn ouders zijn totaal niet politiek actief, dus het is best wel bijzonder dat dit mij interesseert. Het was erg leuk om met andere jongeren over allemaal verschillende onderwerpen een fel debat te voeren. Ik hield mij zo vanzelf bezig met maatschappelijke onderwerpen. De debatclub werd steeds groter. Ik dacht ‘als dit kleinschalig zo goed gaat, dan moet ik dit ook landelijk proberen’. Ik ging erover nadenken voor welke partij ik mij wilde inzetten. Zo ontdekte ik dat ik het belangrijk vind om uit te stralen dat ik een christen ben. Het laten zien dat ik in Jezus geloof en dat ik daardoor ook geloof dat het belangrijk is om mensen te verbinden. Mijn manier van denken zag ik terug bij het CDA. Ik vat dit idee vaak samen met een quote van Abraham Kuyper: ‘het is geen christelijke politiek, maar politiek als christen’.”

Christelijke waarden

“Vanuit huis heb ik het geloof meegekregen. Wanneer er uit de bijbel werd gelezen, vertelden mijn ouders wat zij belangrijk vonden in de tekst. Ik kreeg op die manier christelijke waarden mee, zoals het zorgen voor elkaar. Dit heeft mij op een bepaalde manier gevormd. Ik heb niet puur die Bijbelteksten uit mijn hoofd geleerd, maar ik kreeg vooral mee wat de gedachte erachter is.”  

 Ik wil de talenten die ik van God heb gekregen, inzetten om anderen te helpen

“Ik geloof dat iedereen talenten krijgt van God. Ik kan bijvoorbeeld goed spreken en slim over problemen nadenken. Ik zie dit als een cadeau van God. Hierdoor voel ik de verantwoordelijkheid om daar op een goede manier mee om te gaan. Op die manier kan ik iets betekenen voor andere jongeren. Dit past weer bij het idee van naastenliefde, wat ik ook meeneem uit mijn geloof. Ik wil de talenten die ik van God heb gekregen, inzetten om anderen te helpen. Voor mij is politiek een manier om dit te bereiken. Dit idee probeer ik altijd scherp te houden; dat ik in de politiek zit om dingen te bereiken voor anderen en niet direct voor mijzelf.”

Tijdens een debat heb ik soms de kans om mensen onderuit te halen

“Ik probeer mijn geloof leidend te laten zijn in mijn werk. Tijdens een debat heb ik soms de kans om mensen onderuit te halen. Ik kan dan voor mijzelf kiezen en op een slechte manier winnen. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat mijn tegenstander stilviel. Ik kon ervoor kiezen om die ander voor schut te zetten door een lange stilte te laten vallen, maar ik koos ervoor de stilte weg te halen en door te praten. Door mijn geloof denk ik erover na dat ik moet kiezen voor wat goed is. Dat betekent dat ik op die momenten soms niet kies voor wat het beste is voor mijzelf, maar dat ik dat opoffer omdat ik het belangrijk vind dat ik doe wat Jezus zou doen.”

afbeelding

Jonkie in de politiek

“Ik zit bij het CDJA in het landelijk bestuur. Dit houdt in dat ik meepraat en beslis over wat de standpunten van het CDJA zijn. Ook denk ik daar mee over andere besluiten. Voor het CDA ben ik vooral bezig met campagne voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik sta namelijk als nummer 57 op de kieslijst van de partij; dit betekent dat er op mij gestemd kan worden. Op mijn werk ben ik altijd het jonkie van de jonkies. Maar ik vind dit fantastisch. Het is om twee redenen leuk. Op school vindt niet iedereen het leuk om over politiek te praten. Wanneer ik bij een activiteit van CDJA ben, zijn er juist allemaal jongeren die politiek interessant vinden. De tweede reden is dat ik door mijn jonge leeftijd makkelijker fouten kan maken. Collega’s kunnen er vaak om lachen. Ik krijg dan vaak zelfs tips over hoe ik het beter kan doen. Door mijn leeftijd kom ik hier mee weg. Ik denk dat als ik ouder zou zijn, dat daar minder relaxed op gereageerd zou worden.”

Weinig jongeren actief

“Er zijn erg weinig jongeren actief in de politiek. De stem van jongeren wordt hierdoor niet snel gehoord. Dingen die voor jonge mensen belangrijk zijn, worden daardoor lastig bereikt. Ik zie vaak dat veel jongeren een grote drempel voelen om politiek actief te worden. Ik heb het afgelopen jaar met heel veel ministers en Kamerleden gesproken. Ik dacht altijd dat dit soort mensen onbereikbaar waren. Toen ik bij het CDJA terecht kwam, ontdekte ik dat de politiek een stuk laagdrempeliger is dan ik had verwacht. Juist omdat er zo weinig jongeren actief zijn, zijn ministers erg geïnteresseerd in jonge mensen. Dus voor jongeren die deze drempel voelen: kom vooral langs! Nu met corona is het misschien lastig, maar je kunt me altijd een berichtje sturen via Instagram. Mijn punt is; de politiek is veel laagdrempeliger dan je denkt.”

Ben je geïnspireerd door Robberts verhaal en wil je hem een DM sturen? Klik hier voor zijn Insta-account.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡