Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Riya (17) kwam bijna in een kindhuwelijk terecht: “Ik ben blij dat ik mijn school kan afmaken”

21 maart 2021 · Leestijd 3 min

Riya is 17 jaar en woont met haar moeder en 2 zusjes in Makwanpur, Nepal. Haar vader werkt in Maleisië, omdat er in hun eigen dorp niet genoeg werk te vinden is. Riya zit op school in en is lid van een jeugdgroep van het project van ETSC. In die jeugdgroep leren ze onder meer over kindhuwelijken, omdat meiden hierdoor hun school niet kunnen afmaken en het vaak leidt tot huiselijk geweld.

Op een dag komt haar oom op bezoek bij haar moeder en biedt aan om Riya uit te huwelijken aan een van zijn nabije vrienden. Hij overtuigd ook Riya’s vader in het buitenland en de trouwdatum wordt in het geheim vastgesteld. Haar ouders overtuigen Riya om op het aanbod in te gaan, omdat de man met wie ze zou trouwen erg rijk is. Hij kan Riya een goede toekomst bieden en dit biedt ook haar ouders garantie dat haar dochter in de toekomst voor hen zal kunnen zorgen.

Riya en haar jongere zusje delen de situatie met een van de medewerkers van Tearfunds lokale partner ETSC. Die schakelen de leiders van een lokale vrouwengroep in, die de zaak samen met de gemeente bespreken met Riya’s moeder. Ze vragen haar moeder het huwelijk te stoppen, omdat Riya nog te jong is (in Nepal mag je pas trouwen vanaf 20 jaar). Riya’s moeder probeert de leiders nog te overtuigen dat haar dochter al 20 is, maar een van de leden van de vrouwengroep was aanwezig bij Riya’s geboorte. De leider van de gemeenteraad waarschuwt de moeder dat ze de zaak zullen melden bij de politie als kind huwelijk wanneer de moeder haar plannen doorzet. Daarop wordt het huwelijk afgeblazen.

Riya krijgt de kans om haar opleiding af te ronden. Ze is dankbaar voor de steun van ETSC en de jeugdgroep waarin ze training over dit onderwerp kreeg. Riya is vastbesloten haar ervaring te delen met andere meiden in haar dorp die met dezelfde situatie te maken krijgen.

Voor veel jonge meisjes in Nepal gaat dit helaas wél mis, zij belanden in een kindhuwelijk en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Deze week zetten wij ons samen met jou voor deze meiden in! Kijk hier wat jij kan doen om te helpen of doneer via de knop hieronder.

DONEER!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡