Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Risen | "Het lijkt wel CSI: Jeruzalem, waar is Jezus gebleven?"

16 maart 2018 · Leestijd 4 min

Terwijl Mel Gibson druk bezig is met het maken van Resurrection, is er op Netflix een andere film te zien die zich afspeelt rond de Opstanding. In Risen is de bijzondere keuze gemaakt om als hoofdpersoon de ongelovige Romeinse officier Clavius te nemen. Bevelhebber Pilatus is de onrust die de kruisiging van Jezus veroorzaakte zat, en geeft Clavius de opdracht het graf te bewaken. Want stel je de gevolgen eens voor als het lichaam opeens zou verdwijnen. Mensen zouden de raarste dingen kunnen gaan beweren! Wie Het Boek heeft gelezen, weet hoe dit afloopt en dus kan Clavius beginnen aan een onderzoek om te achterhalen hoe het kan dat het graf leeg is.

Samenvatting Risen

Risen komt goed uit de startblokken. De film heeft een klein budget (voor een christelijke film is twintig miljoen wel een smak geld), maar toch weet het een spectaculaire opening neer te zetten. Clavius trekt hier ten strijde tegen het rebellenleger geleid door Barabbas. Het is wel de enige actie die je in de film te zien krijgt. Hierna verandert de film in CSI: Jeruzalem. Clavius gaat als een Romeinse Sherlock Holmes op onderzoek uit om te achterhalen waar het lichaam is gebleven. Tegelijkertijd opent hij de jacht op de discipelen van wie hij vermoedt dat ze meer weten over de verdwijning.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe bevalt Risen?

Ik wil zo graag schrijven dat we met Risen eindelijk een echt goede christelijke film hebben. Maar helaas, het is het weer niet geworden. Het scheelt niet veel, want er zit genoeg goeds in Risen. Om te beginnen is er een cameraman ingehuurd die weet hoe je een film moet maken die er mooi uitziet. Daarnaast is het acteerwerk van de hoofdrolspelers niet heel memorabel, maar wel geslaagd (De bijrollen laten nog wel te wensen over.) De grootste kracht is echter de originele invalshoek. Films over de kruisiging en Opstanding zijn er genoeg, maar hier een detectiveverhaal van maken is uniek.

Juist daarom is het zo jammer dat de film besluit hier halverwege mee op te houden. Als Clavius achter de oplossing komt, is dat niet door rationeel speurwerk. Hij krijgt de oplossing haast in zijn gezicht geduwd. Vanaf hier verandert de film weer in een stapsgewijze verfilming van het Evangelie zoals we al zo vaak gezien hebben. Het is allemaal redelijk goed uitgevoerd, maar zo vernieuwend als de eerste helft wordt het niet meer. Het was sterker geweest als de film de verklaring voor het lege graf in het midden had gelaten. Dan was de kijker door verschillende argumenten en bewijsstukken zelf tot een conclusie gekomen. Als we echt geloven dat Jezus de weg, DE WAARHEID, en het leven is, (Johannes 14:6) dan moeten er historische argumenten voor de Opstanding zijn. Risen noemt er een paar, maar kiest er niet voor om door te pakken.

Risen is een aardig alternatief voor wie rond Pasen niet naar The Passion of the Christ wil kijken.

Positief

Tegelijkertijd vind ik het niet eerlijk om de film af te rekenen op wat het niet is. Er valt immers genoeg te zeggen over wat Risen wel is. Neem Bartholomeus bijvoorbeeld. Zijn verhoring door Clavius was tenenkrommend. Mijn verwachting was om een discipel te zien wiens leven nooit meer hetzelfde zal zijn, omdat hij de Zoon van God uit de dood heeft zien opstaan. In plaats daarvan zag ik iemand die leek op een Australische surfer die een paar uur in een coffeeshop heeft doorgebracht. Dat hij niet wist wat er bij een kruisiging gebeurt, maakte het er niet beter op.

Eindoordeel

week_13_-_Ratings

Risen is een acceptabele film die goed had kunnen zijn. De film blijft interessant, al is de eerste helft beter en innovatiever. Risen is een aardig alternatief voor wie rond Pasen niet naar The Passion of the Christ wil kijken.

Kijkadvies Risen

Je hoeft geen hele sterke maag te hebben voor Risen, maar de kruisiging, rottende lijken en gewelddadige opening maken de film totaal ongeschikt voor de zondagsschool.

Risen is te zien op Netflix.

Welke film wil jij dit weekend kijken? Jort geeft je tips!

Draait er (binnenkort) in de bioscoop een film waar je meer over wilt weten? Of kwam je laatst op Netflix iets tegen waar je een recensie over zou willen lezen? Stuur dan je suggesties door naar beamredactie@eo.nl of app ons op 06-83673700. We horen graag van je!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡